De kommende ændringer af loven om Rejsegarantifonden og pakkerejseloven fyldte i debatten under tirsdagens generalforsamling hos foreningen for de danske charterbureauers . RiD fik som noget nyt bestyrelsesmedlem udenfor de 4 store.
”Den danske charterbranche har det generelt godt. Sommeren sidste år var rigtig god for os, fordi vejret i Danmark var så dårligt. Det har smittet af på antallet af forhåndsbookinger til dette års sommer. Mange af de, der kom afsted, vil ikke tage chancen og blive hjemme, men mange af de, der ikke kom afsted, har booket rejsen til denne sommer.”
Det siger formanden for RiD, Rejsearrangører i Danmark – charterselskabernes brancheforening, Niels Grosen, til STANDBY.dk – han er til daglig administrerende direktør for Danmarks fjerdestørste charterrejsebureau, Apollo.
RiD’s 15 medlemmer var i dag, tirsdag, til den årlige generalforsamling og medlemsmøde, som Spies lagde lokaler til.
”Generalforsamlingen, der varede et par timer, var ganske begivenhedsløs. Af aktuelle emner talte vi om den mulige storkonflikt, hvor vi som andre i rejsebranchen naturligvis håber på et forlig fremfor et forlis i forhandlingerne mellem parterne på det offentlige område,” siger Niels Grosen og fortsætter.
”Risikoen for en mulig konflikt påvirker naturligvis salget af rejser på den korte bane med snarlig afrejse.”
Lovændringer på vej
Generalforsamlingen i RiD, der havde deltagelse af 12 af foreningens 15 medlemmer, debatterede også et par kommende lovændringer i Danmark. Loven om Rejsegarantifonden revideres. Det betyder blandt andet ændringer i rejsebureauernes garantistillelse overfor fonden. Ændringerne på dette område er mest til fordel for de små rejsebureauer, for eksempel skal der nu først stilles garanti, hvis omsætningen overstiger en million kroner om året.
”RiD’s medlemmer er alle store eller mellemstore aktører i rejsebranchen, så ændringerne om garantistillelse kommer ikke til at påvirke os nævneværdigt. Det er vi ikke tilfredse med, hvilket vi også har givet udtryk for overfor lovgiverne,” siger Niels Grosen og tilføjer:
”Når det gælder ændringerne i loven om pakkerejser skal rejsearrangørerne fremover oplyse væsentlig mere til rejsekunderne. Det er for eksempel ikke nok at skrive om forbehold på vores hjemmesider, der skal fremover i selve billetten være henvisning til at der er flere informationer om området på rejsebureauernes hjemmesider.”
Nyt medlem af bestyrelsen
Typisk udgøres bestyrelsen for RiD af de fire store i den danske charterrejsebranche: Spies, TUI, Bravo Tours og Apollo. Formanden sidder i to år, hvorefter næstformanden overtager. Niels Grosen skal gå af næste år og overlade formandsposten til næstformanden, administrerende direktør for Spies i Danmark, Jan Vendelbo.
På generalforsamlingen i RiD trådte TUI (det tidligere Star Tour) ud af bestyrelsen. Den ledige post blev i stedet overtaget af Danmarks femtestørste charterarrangør, Sunweb, repræsenteret af landechef Deniz Jensen. Udover de tre nævnte er også administrerende direktør for Bravo Tours, Peder Hornshøj, i Rid’s bestyrelse.
2017 blev rekord for RiD-medlemmerne
Sidste år solgte de danske charterrejsebureauer rekordmange rejser. De 15 medlemmer af RID står for cirka 90 procent af markedet. Sidste år solgte de 1.053.330 ferierejser med afrejse fra Danmark – mod 1.025.689 rejser i 2016, en stigning på 2,7 procent. Det viser den officielle statistik for RID-medlemmerne for 2017.
Tallene er reelt højere, da nogle af charterrejsebureauer også medtager de rejser, de sidste år solgte i Sverige, men med afrejse fra danske lufthavne. Med disse tal indregnet kom det samlede tal op på 1.229.705 passagerer mod 1.168.428 i 2016, en stigning på 5,2 procent. Det er også rekord, oplyser RID.
Relaterede artikler:
TUI vil atter være størst i Danmark