Chefen for Borgerservice, der håndterer de danske rejsevejledninger, forventer det mest af Europa vil være åbent for turister gennem sommeren. Her er det fra de østrigske alper. Arkivfoto: Henrik Baumgarten.

Chefen for rejsevejledningerne tror på åbne grænser

”Jeg tror, man kan rejse i det meste af Europa hele sommeren,” siger Erik Brøgger Rasmussen, chef for rejsevejledningerne. Han sagde forleden, at vejledningerne vil være styret af incidenstal.

Malta kræver nu karantæne for alle indrejsende, der ikke er færdigvaccineret, men direktør for Udenrigsministeriets Borgerservice, Erik Brøgger Rasmussen, tror ikke, at beslutningen vil udløse en domino-effekt, hvor flere lande lukker for indrejse.

”Det forestiller jeg mig simpelthen ikke. Jeg tror, at man kan rejse til det meste af Europa hele sommeren,” siger Erik Brøgger Rasmussen til DR.dk og understreger, at det kun er hans eget gæt baseret på, hvordan landene har ageret under pandemien.

”I rejsebranchen og også hos alle os, der skal på ferie, er der lidt uro i maven. Holder det nu sommeren over? Men det tror jeg faktisk, det gør,” siger han.

Erik Brøgger Rasmussen kan ikke forestille sig, at store feriedestinationer som Grækenland, Spanien og Italien vil lukke grænserne. ”20 procent af de store landes BNP (bruttonationalprodukt, red.) udgøres af turismen. Alt er lagt an på, at de skal have en sommersæson med kunder i butikken, ellers kan deres økonomi ikke holde til det,” siger han.

Alle med rejseplaner skal jævnligt tjekke landevejledningerne hos Borgerservice. For der kan opstå ændringer med kort varsel.

Erik Brøgger Rasmussen planlægger familierejse til Østrig, så den rejsevejledning holder han særligt øje med. ”Jeg regner da med, at vi skal afsted. Men man kan ikke helt afvise, når man ser på smittekurverne, at der er nogen, der ryster på hånden og måske tænker: “Pyha, nu bliver det lige en tak for voldsomt med smitten,” siger Erik Brøgger Rasmussen til DR.dk.

På besøg hos Danmarks Rejsebureau Forening
I sidste måned var Erik Brøgger Rasmussen gæstetaler efter Danmarks Rejsebureau Forening generalforsamling og årsmøde. Her forudså han, at selv om der åbnes mere op for rejser indenfor EU- og Schengenlandene, vil også de danske rejsevejledninger gennem sommeren være styret af incidenstallene.

Erik Brøgger Rasmussen sagde også til DRF-medlemmerne, at han selvfølgelig godt ved, at blandt andet rejsebranchen har haft en forfærdelig tid siden marts sidste år.

”Det har været helt umuligt for jer at drive forretning, det samme har det været for incomingbranchen i Danmark,” sagde han og tilføjede:
”Politikerne træffer jo ikke beslutninger ud af den blå luft. En fornuftig rejsevejledning kræver et vist lokalt kendskab, og det har vi sjældent for de lande, hvor vi ikke selv har en tilstedeværelse. Vi henviser for eksempel til de britiske rejsevejledninger.”

På et spørgsmål fra salen om rejsevejledninger for tredjelande, lande udenfor EU- og Schengen-området, svarede Erik Brøgger Rasmussen, at modellen for tredjelande ligger på Udenrigsministeriet hjemmeside og coronasmitte.dk.

”Modellen bygger blandt andet på en fælles europæisk tilgang af data med vurdering af informationer fra de pågældende lande. Danmark gør ikke noget selvstændigt på dette område, og åbner ikke for tredjelande, hvis de ikke står på EU’s liste,” sagde han og tilføjede:

”For eksempel har RKI Robert Koch Instituttet (RKI) i Berlin, det formentlig største seruminstitut i Europa, en kæmpe databank, og hvis RKI er bekymret, så er vi det typisk også.”

Relaterede artikler:

Disse 15 lande topper danske turisters ønskeliste

”Har jeg indflydelse? Det tror jeg nok jeg har”

Danske turister må fortsat vente på USA