CNN hylder det danske Graceland

Graceland i Randers.

Graceland i Randers.

I går ville Elvis Presley være fyldt 80 år – i den anledning havde CNNs rejsehjemmeside fokus på Graceland i Randers, der årligt tiltrækker over 100.000 besøgende til kopien af Elvis’ berømte hjem i Memphis.

Bag Graceland i Randers står Henrik Knudsen, der for 25 år siden opgav sit job som sælger for at blive Danmarks eneste professionelle Elvis-fan.

Graceland i Randers, Henrik Knudsens hjemby, har også lokaler til f.eks. møder og bryllupper ligesom der er stort udbud af mange af Elvis’ madfavoritter med alt fra peanutbutter til marmelade, banan- og baconsandwich.

CNNs udsendte noterer også, at Graceland i Randers har Elvis-værdigenstande for over 10 mio. kroner; fra Elvis-tøj og instrumenter til f.eks. de manchetknapper, Elvis fik af præsident Nixon da Elvis uanmeldt mødte op i Det hvide Hus for at træffe præsidenten.

Samlingen har også de berømte fotos, hvor daværende kronprinsesse Margrethe og to andre skandinaviske prinsesser mødte Elvis under et besøg i Hollywood i 1960.

Graceland i Randers kostede 26 mio. kr. da det stod klar i 2011 – det tiltrækker årligt ca. 120.000 besøgende.

Henrik Knudsen ærgrer sig over, at Graceland i Randers stadig ikke anerkendes af Elvis Presley Enterprises (EPE) i Memphis.

”EPE skulle hellere være taknemmelig for at vi skaffer dem penge – vi sælger autoriserede souvenirs og arrangerer rejser til Memphis,” siger han.

Elvis Presley Enterprises har flere gange til standby.dks udsendte til den årlige fagmesse for rejsebranchen i USA, Pow Wow, sagt at EPE med stor iver forsvarer enhver u-autoriseret brug af Elvis’ navn, herunder f.eks. Graceland. ”Vi er konstant i retssager mod personer og firmaer, der uden vores skriftlige tilladelse bruger disse navne i kommerciel sammenhæng; Det gælder også det såkaldte Graceland i Randers i Danmark,” sagde Scott Williams, vicepræsident for marketing og PR hos EPE, til standby.dk under Pow Wow i 2012 i Los Angeles.

Graceland, som Elvis Presley købte i 1957, og hvor han boede til sin død i 1977, fortsætter med at være største attraktion i sydstatsbyen Memphis.

Graceland på Elvis Presley Boulevard i Memphis ved Mississippi-floden er på listen over nationale mindesmærker i USA. Dermed er Elvis’ hjem i klasse med flådebasen Pearl Harbor, Mt. Vernon (hjem for USA’s første præsident, George Washington) og Det Hvide Hus – og USA’s regering står for vedligehold af Graceland, som bl.a. indeholder en mindelund med Elvis’ grav.

Elvis betalte i 1957 – som 22-årig – 103.000 dollars for Graceland – penge tjent på sit første album, Heartbreak Hotel. Et hotel af samme navn ligger ved Graceland med 200 værelser.

Mellem 650.000 og op til 1 mio. besøger årligt Graceland med bl.a. det berømte Jungle Room, de mange jumpsuits, guld-, platin- eller multiplatinplader. På den anden side af Elvis Presley Boulevard holder hans to fly, som dog er sat til salg, samt nogle af hans mange biler og motorcykler.

Selve Memphis har ca. ti mio. årlige overnatninger fra turister – en tredjedel er fra udlandet.