Hvor mange store lufthavne mon kunne matche København i weekenden?

TIRSDAGSKLUMME: Det er spøgefuldt blevet sagt, at ’det er uværdigt for danske statsborgere at stå i kø’ – Det blev der mod forventning heller ikke brug for.

Af Ejvind Olesen

Den tid, da vi stod i kø i flere timer for at komme igennem sikkerhedskontrollen, primært i USA, men sandelig også i flere europæiske lufthavne, ser ud til at være forbi. Man kunne ellers have haft sine bange anelser forud for weekenden med skærpede regler for ind- og udrejse af Schengen.

Det havde ikke skærpet på advarsler. I enkelte tilfælde med et dårligt råd om at være i lufthavnen flere timer inden afgangen til for eksempel London. I forvejen kender vi jo betingelserne til USA, og her skal man ikke komme i sidste øjeblik – men til London?!

Derfor er der god grund til at rose Københavns Lufthavn og samarbejdet med flyselskaber og politiet. Ifølge de dugfriske rapporter var længste ventetid i paskontrollen med et hundrede procent paskontrol 17 minutter. Det er faktisk flot. Gad vist om de kan fremvise samme fine resultat i ret mange andre større lufthavne?

Vi har ikke brug for de skrækadvarsler, der ærligt talt har været lidt for mange af op til weekenden. Og den slags refererer pressen traditionelt i rigt mål. Og folk, som ikke rejser til hverdag, er i forvejen nervøse og har en tilbøjelighed til at tage hjemmefra i meget god tid. Også midt om natten.

Københavns Lufthavn vil i og for sig gerne have passagererne til at komme i god tid. Desto mere forbruger de i en lufthavn, som til tider kan minde om et stormagasin. Flyselskabernes handlingsselskaber bemander efter kontraktaftaler ikke pultene med incheckning flere timer i forvejen. Og så har vi de lange køer i afgangshallerne, som giver et dårligt indtryk af en travl lufthavn.

Først i lange køer for at checke in, eller i det mindste at komme af med bagagen. Derefter kø i sikkerhedsbåsene. Og derefter i kø ved udrejse til Schengen. Det kan lyde slemt nok.

Det var det alligevel ikke, og det fortjener alle parter ros for. Men pas nu på. Sådan noget har det med at skride, og i den kommende weekend er det efterårsferie, når skolerne holder lukket i uge 42.

Kom i god tid, men overdriv ikke. Stol på, at det er som min gode ven og kollega Erik Ryge, som desværre ikke lever mere, altid spøgefuldt sagde: ’Det er uværdigt for danske statsborgere at stå i kø’.

Den lo vi altid meget af, når vi stod i lange rækker i amerikanske lufthavne. Eller skulle om bord med store danske grupper på et krydstogtskib Og der nyttede det ikke noget, at vi vinkede med vores danske pas. Som vi ellers er så glade for.