Næste år får Danmark ambassader i Tunesien, Senegal og Rwanda, der også er efterspurgte rejselande. Omvendt lukker UM to andre ambassader i Afrika, i henholdsvis Burkina Faso og Mali.
Danmark har netop nu 67 ambassader verden over, hertil kommer 16 generalkonsulater, fremgår det af Udenrigsministeriets hjemmeside.
Det ændres næste år, oplyser UM i en pressemeddelelse. Her får Danmark nemlig tre nye ambassader i Afrika, i vestafrikanske Senegal (grænsende til blandt andet Gambia), centralafrikanske Rwanda og middelhavslandet Tunesien.
”Alle tre lande taler med vægt i deres region og ønsker det internationale samarbejde,” skriver Udenrigsministeriet i sin pressemeddelelse. Omvendt lukker Danmark sine ambassader i Burkina Faso og Mali ”som konsekvens af en række militærkup,” oplyses det.
De tre afrikanske lande, der fra næste år får en dansk ambassade, er alle efterspurgte rejselande, ikke mindst Tunesien.
Udenrigsministeriet oplyser i pressemeddelelsen, at som led i et ”styrket dansk engagement i de afrikanske lande,” bliver der udsendt flere danske diplomater til en række eksisterende ambassader. Det vil være tilfældet for de danske ambassader i Egypten, Ghana, Kenya, Nigeria og Sydafrika, hvor regeringen vil øge ”den diplomatiske muskelkraft,” hedder det.
Partnerskaber med afrikanske lande
Danmark og EU skal blive bedre til at lytte til afrikanske landes ønsker og prioriteter. Ligeværdige partnerskaber med de afrikanske lande er centralt i en ny strategi, som udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen og minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, Dan Jørgensen, nu lancerer.
I pressemeddelelsen skriver Udenrigsministeriet også, at ”Afrikas geopolitiske betydning i international politik vokser, økonomierne vokser, selvforståelsen vokser. I 2050 forventes hvert fjerde menneske i verden at bo i Afrika. Hver tredje af verdens unge vil være afrikaner.”
I pressemeddelelsen siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen: ”Et af dette århundredes vigtigste udenrigspolitiske spørgsmål bliver, om de afrikanske lande vil orientere sig mere mod øst eller vest. Vi har en klar interesse i, at de afrikanske lande kigger mod os i Europa, når de skal udstikke kursen for deres fremtid.
Vi skal vise, vi kan tilbyde et attraktivt alternativ til den stigende kinesiske og russiske indflydelse på kontinentet. Det skal vi blandt andet gøre ved at investere mere i Afrika og handle mere med afrikanske virksomheder,” siger ministeren.
Relaterede artikler:
Disse lande kræver visum for danske rejsende
Danmark åbner nye ambassader i Bosnien-Hercegovina, Malaysia og Moldova
”Mange safarirejser er mere eller mindre kunstige”