Det er ambitionen, at Zeppelin Tønder står klar i 2028. Turistattraktionen får blandt andet et stort åbent udstillingsrum i fuld højde med plads til frithængende fly og en zeppeliner-gondol. Illustration: Zeppelin Tønder.

Danmark får turistcenter med fokus på flyteknologi

I 2028 åbner det store projekt Zeppelin Tønder til 350 millioner kroner som et oplevelses- og formidlingscenter af Første Verdenskrig med zeppelinere, flyteknologi og grøn udvikling.

”Zeppelin Tønder er en satsning i internationalt format,” var budskab, da formanden for den politiske styregruppe bag Zeppelin Tønder, Jørgen Popp Petersen, i går præsenterede konceptet bag det kommende oplevelses- og formidlingscenter i Tønder.

Præsentationen skete i den historie flyhangar i Soldaterskoven i Tønder. Området omkring Soldaterskoven husede under Første Verdenskrig en tysk luftskibsbase til rekognosceringsflyvninger over Nordsøen og England. Basen – der var bemandet med over 500 tyske soldater officerer – var på højeste teknologiske niveau og husede op til fire zeppelinere på næsten 200 meters længde, oplyser projektet Zeppelin Tønder i en pressemeddelelse.

Denne historie bliver omdrejningspunktet for det nye oplevelses- og formidlingscenter, der ifølge beregninger kan tiltrække op til 300.000 besøgende om året. Holder det tal, bliver Zeppelin Tønder den største turistattraktion i Destination Sønderjylland (kommunerne Haderslev, Sønderborg, Tønder og Aabenraa). Den titel har i dag Universe på Als med cirka 150.000 årlige besøgende.

En enestående verdenshistorisk position
”Attraktionen Zeppelin Tønder har en enestående verdenshistorisk position. Det er historien om de store dimensioner med de gigantiske zeppelinere, Nordeuropas største bygning og det ypperste inden for fly- og krigsteknologi med teknologisk udvikling frem mod grøn transport,” siger Jørgen Popp Petersen og tilføjer:

”Det er også historien om over 100 år med fredelig sameksistens mellem grænser og nationer. Centret vil formidle menneskets evne, vilje og trang til at flytte grænserne for det mulige.”

Bygningen med Zeppelin Tønder lander med sine omkring 5.000 kvadratmeter ved siden af den tilbageværende flyhangar. Besøgscenterets store gavlvindue giver udsigt langs den oprindelige landingsplads for de tyske fly.

Når Zeppelin Tønder er i fuld brug, forventes årligt op mod 300.000 besøgende til projektet, der anslås at ville koste omkring 350 millioner kroner. Pengene skal blandt andet søges fra en række fonde, mens Tønder Kommune vil finansiere den kommende store turistattraktion med 75-100 millioner kroner.

De omkring 300.000 årlige besøgende hos Zeppelin Tønder forventes at give en samfundsøkonomisk effekt på 115-140 millioner kroner.

Relaterede artikler:

Luftskib over Danmark vækker opsigt

De 19 topscorere i de danske destinationsselskaber

Marskstien er en af Europas bedste vandreruter