Fra fredagens pressemøde ved Københavns Lufthavn om coronapasset, fra venstre direktørerne for Dansk Erhverv og Dansk Industri, Brian Mikkelsen og Lars Sandahl Sørensen, finansminister Nicolai Wammen, transportminister Benny Engelbrecht samt sundhedsminister Magnus Heunicke. Screenshot fra TV 2.

Danmark klar med coronapas inden deadline

Senest 1. juli skal EU-borgerne kunne bruge det fælles coronapas, også til rejser mellem landene. Det danske coronapas er nu klar. ”Det gør også rejsemulighederne nemmere,” siger Dansk Erhverv.

”Coronapasset bliver en del af vores sommer,” sagde sundhedsminister Magnus Heunicke ved fredagens pressemøde med præsentation af det officielle nye danske coronapas. Den nye app, Coronapas, er nu tilgængelig i App Store og Google Play.

Med til det udendørs pressemøde ved Københavns Lufthavn var også finansminister Nicolai Wammen, transportminister Benny Engelbrecht samt de administrerende direktører for Dansk Industri og Dansk Erhverv, henholdsvis Lars Sandahl Sørensen og Brian Mikkelsen.

Finansminister Nicolai Wammen svarede ikke konkret på spørgsmålet fra journalisterne om, hvorvidt han forventer, at alle 27 EU-lande vil være klar med deres coronapas til deadline omkring 1. juli.

Men i en pressemeddelelse fra Finansministeriet hedder det blandt andet: ”Borgere og erhvervsliv kan nu hente en ny brugervenlig og sikker digital coronapas-app. Det digitale coronapas vil indeholde oplysninger om vaccinationsstatus, testsvar og tidligere smitte i én samlet løsning og kan bruges i forbindelse med blandt andet rejser, restaurantbesøg og kulturbegivenheder.”

Kan også bruges ved rejser
Det nye danske coronapas, der kan dokumentere en negativ coronatest, vaccination eller tidligere smitte, er udviklet af Sundhedsdatastyrelsen og Digitaliseringsstyrelsen sammen med blandt andet Dansk Industri, Dansk Erhverv og kulturlivet.

I appen kan brugeren skifte mellem to indstillinger til brug i henholdsvis Danmark og udlandet, så kun de nødvendige oplysninger vises. Appen kan kun benyttes til at dokumentere et gyldigt coronapas i Danmark, og fra 1. juli også ved rejser i EU, oplyser Finansministeriet.

Samtidig er det hurtigt at kontrollere, om et pas er gyldigt. Man viser bare appens grønne skærmbillede eller får scannet en QR-kode. Er man på restaurant eller på vej ind i et museum, bliver det på den måde langt mindre omstændeligt for personalet at tjekke coronapasset. Fordi appen gælder som officiel dokumentation, behøver man ikke vise ID som led i kontrollen, lyder det fra Finansministeriet.

Dansk Erhverv: Enkelt, sikkert og effektivt
I en pressemeddelelse om det nye danske coronapas, siger Brian Mikkelsen, Dansk Erhvervs administrerende direktør:

”Vi har været med til at udvikle en rigtig god løsning, som jeg er glad for, vi nu kan tage i brug, så vi kan få hjulene endnu mere i gang. Både i vores erhvervsliv, vores sommerliv og vores almindelige liv. Og det her nye pas er enkelt, sikkert og effektivt, hvilket er godt for virksomhederne og danskerne.”

Det nye digitale coronapas vil også fra 1. juli kunne fungere som officiel dokumentation i forbindelse med rejser til andre EU-lande, påpeger Brian Mikkelsen:

”Vi må desværre nok erkende, at der vil være corona-restriktioner et stykke tid ud i fremtiden. Ikke kun herhjemme, men også i udlandet. Derfor er det rigtig godt, at vi nu får denne løsning, som også kan fungere i hele EU. Det gør det en del smidigere både ved erhvervsrejser og ved private rejser,” siger Brian Mikkelsen.

Rejsebureauforening ønsker fart på EU’s coronapas
Hurtig implementering af EU’s coronapas vil få enorm betydning for de mange rejsebureauer og deres gæster, der endnu ikke ved, om de tør binde an med en rejse den kommende sommer, skrev Danmarks Rejsebureau Forening torsdag i en pressemeddelelse.

Lars Thykier, DRF’s administrerende direktør, sagde: ”Jeg kan godt forstå, at danskerne lige nu træder på bremsen i forhold til at købe rejser, men et fælles coronapas, der giver nogenlunde gnidningsfri adgang til de lande, der nu er åbne, vil hjælpe mange med at tage den endelige beslutning om at rejse.

Der er brug for at regeringen presser på for at alle lande, der har indgået aftalen, også er klar så hurtigt som muligt og senest 1. juli. Uanset EU’s deadline, så forventer jeg, at Danmark fastholder at fase 4-åbningen for udlandsrejser, er den 26. juni,” sagde Lars Thykier.

Relaterede artikler:

EU fortsætter klargøring til coronapas

Hotel- og konferencecenter kan coronateste gæster

”Årets bedste nyhed fra EU”

Oplevelsesindustrien med i udvikling af coronapas