Danmark forventer i år at indtjene nyt rekordbeløb fra udenlandske turister. Foto: VisitDenmark.

Danmark tjener 50 milliarder kroner på turister

Dansk turisme vil i år for første gang passere 50 milliarder kroner i omsætning fra udenlandske besøgende, viser ny analyse fra Dansk Industri. Arbejdsgiverforeningen bekymrer sig over mangel på overnatningskapacitet i højsæsonen.

Mens udenlandske besøgende i Danmark sidste år brugte 48,6 milliarder kroner, forventer Dansk Industri at beløbet i år vil passere 50 milliarder kroner når det gælder omsætningen fra udenlandske gæster. ”Tallet viser med al tydelighed, at turisterhvervet er et betydeligt eksporterhverv for Danmark, men vi må også erkende, at selvom 2018 bliver et rekordår med 50 milliarder kroner i eksportindtægter fra udenlandske gæster, så har vi udfordringer med væksten,” siger fagleder for turisme i Dansk Industri, Sune K. Jensen.

Trods den forventede rekord i 2018 på de 50 milliarder kroner, viser DI’s analyse også, at turisterhvervet har mistet markedsandele de seneste par år. Sammenholdt med væksten blandt de nordeuropæiske konkurrenter, så falder Danmark tilbage i feltet. Således har både Norge, Sverige, Tyskland og Holland oplevet større vækst i antallet af udenlandske gæster, lyder det fra Dansk Industri.

Mangel på overnatningskapacitet
”Danmark presses på en række områder af konkurrenterne i vores nabolande. Det danske prisniveau er stadig en udfordring for turismeerhvervet, men vi bliver også stille og roligt udfordret på overnatningskapaciteten, hvor vi ikke mindst i højsæsonen begynder at opleve kapacitetsmangel,” siger Sune K. Jensen.

Tyskland er fortsat Danmarks klart største turismemarked med 13,6 milliarder kroner i årlige eksportindtægter svarende til lidt over en fjerdedel af de samlede eksportindtægter, som turismen genererer. Sammen med svenskere og nordmænd står tyskerne for over 60 procent af eksportindtægterne i turisterhvervet, oplyser Dansk Industri.

”Der er god grund til at fastholde et stærkt fokus på vores nærmarkeder. Men man skal kun ned til femtepladsen for at finde et fjernmarked, nemlig USA. De amerikanske rejsende skaber en omsætning på 2,5 milliarder kroner om året i Danmark. Så vi skal have et todelt fokus på at udvikle både nær- og fjernmarkeder,” siger Sune K. Jensen fra Dansk Industri.

Relaterede artikler:

Ny rekord i dansk turisme

2017 var rekordår for international turisme

Dansk turisme går glip af 500 millioner kroner

x

Læs Også

Ny bookingportal til ferier på danske øer

Konceptet Dansk Øferie blev officielt præsenteret ved sidste uges Folkemøde på Bornholm. Visionen er at samle danske øer som en ny og sammenhængende turismedestination.

Turismen giver 137.000 danske arbejdspladser

Et stigende turismeforbrug i Danmark skabte fra 2015 til 2016 i alt 11.200 nye arbejdspladser, viser ny undersøgelse fra VisitDenmark.

Danmark nordisk mester i turist-import

De 26,7 millioner udenlandske turistovernatninger i Danmark sidste år var 45 procent af det samlede antal i Norden. I én dansk kommune var fem ud seks overnatninger udenlandske.

Berømt kro skal nedrives

Sydsjællandske Mogenstrup Kro skal rives ned – i stedet kommer der 70 almene boliger. Kroen, der før har hørt under First Hotels, har stået tom i 10 år.

Hård kritik af Københavns Kommune

”Helt til grin” og ”kritisabel beslutning,” siger Dansk Erhverv; mens Wonderful Copenhagen kalder Københavns Kommunes beslutning en ”de facto nedlæggelse af WoCo’s event-indsats.”

Større turismevækst i Danmarks nabolande

Trods vækst i antallet af overnatninger i de fire første måneder af 2018, er antallet af udenlandske turister større i nabolande som Norge, Sverige og Tyskland.