Esrum kloster og møllegård er en del af den nye nationalpark.

Danmarks femte nationalpark indviet

Nationalpark Kongernes Nordsjælland vil ifølge formanden kunne trække flere turister til Nordsjælland.

Dronning Margrethe og miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen indviede tirsdag Danmarks femte og næststørste nationalpark, Kongernes Nordsjælland. Indvielsen fandt sted ved Esrum Kloster, der er portalen til den nye nationalpark.

”Nu bliver Nordsjællands store skove og søer nationalpark for alle. Kronhjorte, havørne og kæmpe områder med urørt skov er bare nogle af de store naturoplevelser i området. Jeg kan kun anbefale at besøge vores nationalparker, for de viser Danmarks natur i al sin storslåede skønhed. Det gælder ikke mindst Kongernes Nordsjælland,” siger Jakob Ellemann-Jensen i en pressemeddelelse.

Ved indvielsen og folkefesten på Esrum Kloster deltog også borgmestrene for de fem nordsjællandske kommuner, som nationalparken breder sig over – Helsingør, Gribskov, Hillerød, Fredensborg og Halsnæs samt nationalparkens formand Carl F. Bruun.

En del af noget større
”Med den nye nationalpark bliver vores seværdigheder en del af noget, der er endnu større. Det er vi både ydmyge over for og stolte over. Samtidig glæder vi os til at kunne byde borgere og gæster udefra velkommen i hele Nordsjællands nationalpark,” siger borgmester i Halsnæs Kommune Steffen Jensen.

Formanden for Nationalpark Kongernes Nordsjælland understreger, at nationalparken vil kunne tiltrække flere turister til Nordsjælland.

”Der er masser af muligheder for at brande Nationalpark Kongernes Nordsjælland som nationalpark og tiltrække endnu flere besøgende til vores pragtfulde område. Vi har ud over noget af Danmarks mest storslåede natur også en helt særlig kulturhistorie,” siger Carl F. Bruun.

Både natur og kulturhistorie
Kongernes Nordsjælland er netop udpeget som nationalpark på grund af områdets unikke natur-, landskabs- og kulturhistoriske værdier. Den breder sig over 26.250 hektar og overgås i størrelse kun af nationalpark Vadehavet.

Kongernes Nordsjælland rummer store statslige områder som for eksempel Gribskov, Esrum Sø, Arresø, Tisvilde Hegn og Store Dyrehave, og over halvdelen af nationalparken er Natura 2000-områder.

Nationalparken indeholder også store historiske pejlemærker som parforcejagtsystemet i Gribskov, Fredensborg Slot og Kronborg, Esrum Kloster, Flynderupgård samt gamle industrimiljøer i Hellebæk og Frederiksværk. Derudover består nationalparken af private jorder og naturområder, små bysamfund, sommerhusområder samt kommunale naturområder.

Relaterede artikler:

Danmark har fået sin femte nationalpark

Surfermiljø og nationalpark skaber nye jobs

Nordsjællandsk nationalpark godkendt