Airbnb kan både være med til at sprede turismen til andre bydele i København og afhjælpe noget af boligmanglen, lyder det fra Dansk Erhverv. Arkivfoto fra Airbnb.

Dansk Erhverv: “Airbnb-regler er hullet som en si”

AKTUEL KOMMENTAR: København har over 10.000 Airbnb-lejemål. Kun Airbnb har data for, om der sker systematisk erhvervsmæssig udlejning, siger Dansk Erhvervs markedschef for turisme.

Af Lars Ramme Nielsen, markedschef for oplevelse, turisme og kultur i Dansk Erhverv

Rigtigt mange unge er optaget på uddannelsesinstitutionerne og studiestarten nærmer sig. Igen i år vil der stå mange unge og spejde forgæves efter et sted at bo. Det samme gør sig gældende for de mange, der flytter til København i forbindelse med at have fået et nyt job.

I Dansk Erhverv mener vi, at det er vigtigt at boligerne i København bliver brugt til netop at være boliger.

Selvfølgelig skal man som Københavner kunne udleje sin bolig kortvarigt, når man for eksempel selv er på ferie. Men der ses desværre også eksempler på udlejning, hvor boliger ender med at blive noget der ligner en decideret banegård for turister.

Ville overdreven udlejning til livs
Tilbage i 2019 blev der i en politisk aftale om korrekt skattebetaling i dele-og platformsøkonomien indført regler for udlejning af egen helårsbolig til ferie- og fritidsformål.

Der blev fastsat et udlejningsloft på 70 dage for hele boliger. Med reglerne ønskede man at komme overdreven udlejning til livs.

Men reglerne er hullet som en si. For udlejning af værelser er ikke inkluderet i udlejningsloftet på de 70 dage, og det gør kontrolopgaven nærmest umulig. Det gør det muligt for udlejere med urent mel i posen at omgå reglerne.

Lige nu er der i København mere end 10.000 Airbnb-lejemål tilgængelige. Det er både hele lejligheder og enkelte værelser, og en stor del er placeret i Indre By og på Vesterbro og Nørrebro.

Airbnb skal være med at sprede turismen til andre dele af København
Kun Airbnb har overblikket og den nødvendige data, der ellers ville kunne skabe transparens om, hvorvidt der sker systematisk erhvervsmæssig udlejning af lejligheder i København.

En evaluering af reglerne indført i 2019 er snart på trapperne fra Bolig- og Planstyrelsen. I Dansk Erhverv håber vi, at man med evalueringen endelig vil få styr på rammerne, så boliger kan fortsætte med at være boliger.

Vores invitation til Airbnb er derfor: Vær med til at løse boligmanglen i København. Det gør I ved at dele information med myndighederne om de lejemål, I udlejer, specificeret på hele lejligheder og enkeltværelser, og hvor meget disse bliver udlejet.

Og hjælp København med at sprede turismen til andre dele af byen end brokvartererne og middelalderbyen, hvor koncentrationen af Airbnb-lejemål er stor.

Relaterede emner:

Airbnb-udlejning kan være ulovlig

København blandt mest profitable airbnb-byer i Europa

Rejsegigant klar til nærkamp mod Airbnb