Langt fra alle boliger er godkendt til kortidsudlejning. ”Er udlejningen ikke godkendt, er det ulovligt, og det kan få alvorlige konsekvenser alligevel at gøre det,” lyder det fra EjendomDanmark.
Sommerferien er højsæson for udlejning af boliger, og særligt platformen Airbnb får danskerne til at kortidsudleje deres boliger, når de selv er på ferie.
Men er udlejningen ikke godkendt af udlejer eller i foreningens vedtægter, er det ulovligt, og det kan få alvorlige konsekvenser alligevel at gøre det.
Det skriver EjendomDanmark i en pressemeddelelse.
EjendomDanmark er erhvervsorganisationen for ejere, udlejere og administratorer af fast ejendom. Medlemmerne i organisationen, der repræsenterer cirka 85 procent af det professionelle ejendomsmarked, er blandt andet pensionskasser, ejendomsselskaber, ejendomsadministratorer, grundejerforeninger, forsikringsselskaber og pengeinstitutter, fonde, advokater, ejendomsmæglere samt entreprenører, arkitekter og ingeniører.
Der gælder forskellige regler
I pressemeddelelsen siger Thit Topsøe-Jensen, juridisk chefkonsulent i EjendomDanmark: ”Der gælder forskellige regler alt afhængig af, om man bor til leje, bor i en andelsboligforening eller har ejerlejlighed i en ejerforening. Derfor er vores anbefaling, at man altid tjekker, om ens udlejer eller forening accepterer udlejning – herunder korttidsudlejning.”
Bor man i en lejebolig, skal man altid have tilladelse fra udlejer. Får man ikke det, risikerer man, at ens lejemål ophæves, og man står uden bolig, hedder det.
I andelsboligforeninger er det oftest ikke tilladt at korttidsudleje, medmindre der er åbnet for det i vedtægterne. Ejerlejligheder kan derimod i udgangspunktet altid korttidsudlejes i et vist omfang, medmindre der er et forbud eller en begrænsning heraf i vedtægterne.
Der er begrænsninger for, hvor meget man må udleje sin bolig. Lejes den eksempelvis ud flere gange efter hinanden, flere gange over en kort årrække, eller lejer man et værelse til turister hen over hele sommeren, begynder udlejningen at få karakter af hoteldrift, hvilket ikke er lovligt i beboelsesforeninger, skriver EjendomDanmark.
Ikke fuldt forsikret gennem Airbnb
”Eftersom det er dine lejere, og du har lukket personerne ind, er det dig, der er ansvarlig for skader og gener på ejendommen over for de andre beboere, udlejer eller foreningen,” påpeger Thit Topsøe-Jensen.
Hun pointerer, at det altid er en god idé at forhøre sig hos eksempelvis Airbnb, hvordan man er beskyttet som Airbnb-udlejer.
Man er ikke fuldt forsikret gennem Airbnb. Der er eksempelvis ikke dækning på kontanter og værdipapirer, mens smykker og kunstværker kun dækkes i begrænset omfang, understreger EjendomDanmark, der tilføjer, at lejeaftalen bør være på skrift.
Relaterede artikler:
København blandt mest profitable airbnb-byer i Europa
Rejsegigant klar til nærkamp mod Airbnb