Ø-passet er blevet en gevaldig turistsucces for de danske småøer. Foto: Sammenslutningen af danske småøer.

Danske ø-pas er en stor succes

Danske øer fik for to år siden eget pas. Det er blevet så stor en succes, at de bliver revet væk af turisterne, der strømmer til øerne og giver mere aktivitet og øget omsætning.

Landdistrikternes Fællesråd overtager nu driften af ø-passet, der hidtil har hørt til hos Sammenslutningen af Danske Småøer. Dermed kan turist-succesen, der har bidraget til flere overnatninger og øget omsætning på øerne, fortsætte i de kommende år.

Øerne kom for alvor på turisme-landkortet, da Sammenslutningen af Danske Småøer i 2016 som et forsøg udviklede et ø-pas med præsentation af 35 øer med færge-adgang. De 50.000 ø-pas blev revet væk af turisterne, så i 2017 er projektet udvidet til 200.000 ø-pas med støtte fra Erhvervsministeriets Landdistriktspulje. Antallet af deltagende øer blev samtidig udvidet til 37.

‘Stempel’ i passet
I ø-passet er hver ø præsenteret med et kort, et foto, fakta om hvad der kan ses og opleves, samt en QR-kode til øens hjemmeside. I et blankt felt ved hver enkelt ø kan turisten fra en plade på havnen eller færgen gnide en silhuet af øen over med en særlig pen og på den måde samle på ø-mærker. Denne gimmick er turisterne vilde med og konkurrerer gerne med familie og venner om, hvem der har besøgt flest øer.

”Ø-passet er blevet en stor succes, der har vist sin styrke i markedsføring af øerne og har tiltrukket både udenlandske og danske turister. Der er gået sport i at ‘samle på øer’”, siger sammenslutningens formand Dorthe Winther.

”Det er vigtigt, at arbejdet med ø-passet og brandingen af de danske øer fortsætter, og vi glæder os derfor over, at Landdistrikternes Fællesråd har sagt ja til at videreføre projektet”.

Hos Landdistrikternes Fællesråd siger formand Steffen Damsgaard: ”Vi ønsker at styrke vækst og udvikling på de danske øer. Med overtagelsen af ø-passet fortsætter vi indsatsen for at tiltrække endnu flere turister til øerne, som Sammenslutningen af Danske Småøer har startet med stor succes”.

Lavere færgepriser
”Der er ingen tvivl om, at vores øer er blevet langt mere attraktive destinationer nu, hvor prisen på færgerejsen er bragt markant ned. Det har fået øjnene op for de mange muligheder hos de besøgende, så vi har alt mulig grund til at tro, at den succes vil give endnu flere stempler i de flotte ø-pas i de kommende år”, siger Jakob Ullegård, direktør i Danske Rederier.

Landdistrikternes Fællesråd overtager ansvaret for driften og videreudviklingen af ø-passet den 1. februar 2018.

Relaterede artikler:

Ens hybridfærger til de danske småøer

Småøerne affolkes

Billigere at sejle til øerne