Udsigt over Barcelona med kontorbygningen Torre Glòries (Foto:Year of the dragon | GNU 1.2)

Danskere i Spanien frygter ny rejsevejledning

Der er stor sandsynlighed for, at Spanien bliver “orange” på Udenrigsministeriets Europakort ved den kommende opdatering på torsdag. Danskere i Spanien opfordrer til differentieret vejledning.

Hver torsdag opdateres kl. 16.00 opdateres Udenrigsministeriet rejsevejledning for EU, Schengenområdet og Storbritannien på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut.

Ved den seneste opdatering gik Bulgarien fra gul til orange, således at der nu frarådes alle ikke-nødvendige rejser til landet, og rejsearrangørerne har kvitteret med at aflyse kommende rejser.

Der er en udbredt frygt for, at det samme skal komme til at ske for Spanien, hvor der er en relativt stor smitteudvikling i dele af landet, hvilket har fået både Norge og Storbritannien til at skærpe rejsevejledningen. Dog har Storbritannien undtaget De Kanariske Øer og De Baleariske Øer.

Tæt på orange kategori
Udviklingen følges spændt hos danske rejsearrangører samt af de mange fastboende danskere i Spanien. En af disse er Torben Wilkenschildt, der udgiver netmediet Spanien i Dag.

“Jeg kender ikke nogen, der igen kunne tænke sig én orange rejsevejledning for hele Spanien. Med mindre, der selvfølgelig er belæg for at gøre det. Og alt for godt ser det ikke ud lige nu, hvis Udenrigsministeriets kommende rejsevejledninger alene skal afgøres af udviklingen i det generelle smittetal for hele Spanien,” forklarer Torben Wilkenschildt.

Spanien i Dag har udarbejdet aktuelle smittetal efter samme metode som Statens Serum Institut, og tallene fra den 23. juli viser 18,72 per 100.000 indbyggere. Dermed er Spanien tæt ved grænsen på 20, hvor der er risiko for at komme i den orange kategori.

Opfordrer til differentieret vejledning
Bekymringen over smitteudviklingen, samt hvordan Udenrigsministeriet vil forholde sig til de regionale forskelle, har fået Spanien i Dag til at rette en henvendelse til Udenrigsministeriet.

Her opfordrer man til, at ministeriet laver en differentieret vejledning, som det blandet andet også er tilfældet med Sverige, hvor nogle regioner er orange og andre er gule.

“Der er meget store forskelle i regionernes smittetal. Smittetallet lå den 23. juli på 106,84 i Aragón og på 2,68 på De Kanariske Øer med en afstand på cirka 2.100 kilometer mellem sig i fugleflugtslinje. Ja, faktisk ligger Danmark cirka 400 kilometer nærmere Aragón,” uddyber Torben Wilkenschildt.

Smittetal i Spanien opgjort per region den 23. juli 2020

Smittetal den 23. juli beregnet af Spanien i Dag. Tallene til højre i kursiv og med grøn baggrund er de forrige tal. Nøgletallene er foretaget med data fra Centro de Coordinación de Alertas y Emergencias Sanitarias (Sundhedsministeriet) og beregnet efter samme metode som anvendt af Statens Serum Institut for Spaniens generelle smittetal.

Lave smittetal på danskerdestinationer
I Spanien er man desperate efter at få turisterne tilbage, og det gælder især hoteller, restauranter og de virksomheder, der lever af turisterne.

Derfor håber man på en differentieret vejledning, fremfor at hele Spanien males orange. Smittetallene er nemlig stadig lave på danskernes favoritdestinationer i Spanien med undtagelse af Catalonien inklusive hovedbyen Barcelona.

Da Udenrigsministeriet den 29. maj valgte at fraråde alle ikke-nødvendige rejser til hele Europa, var smittetallet i i Spanien under 10 baseret på samme metode som Udenrigsministeriet og Statens Serum Institut bruger i dag, og selvom det seneste smittetal er opgjort til 18,72, så er der stadig åbent for danske turister i Spanien. Foreløbigt indtil på lørdag.

 

Relaterede artikler:

Ændret rejsevejledning for Bulgarien

Grønt lys til Tunesien og mere af Sverige

Danmark åbner til Europa – minus Sverige og Portugal