Med undtagelse af Sverige og Portugal bliver der 27. juni åbnet for at danskerne kan rejse ud i Europa som turister. Her er det Split i Kroatien. Foto: Kroatiens Turistråd.

Danmark åbner til Europa – minus Sverige og Portugal

Fra lørdag den 27. juni åbner Danmark for turistrejser til og fra mange EU-lande, Schengen-området samt Storbritannien. Kun det meste af Sverige og Portugal er ikke med i opgørelsen, fra Udenrigsministeriet. Se fakta-ark nederst i artiklen.

Regeringen indfører fra 27. juni en ny og denne gang objektiv model for åbning af grænserne og lempelse af rejsevejledningerne for lande i EU- og Schengenområdet samt Storbritannien. Den 29. maj meddelte statsminister Mette Frederiksen ellers, at de danske rejsevejledninger var forlænget til den 31. august.

Modellen har ifølge pressemeddelelse fra Udenrigsministeriet objektive kriterier om blandt andet et lavt antal smittede, der fremover vil være afgørende for, hvilke af landene der åbnes for.

Den danske seks-dages regel vil fortsat gælde for alle udenlandske turister, at de på forhånd skal købe mindst seks overnatninger for at komme ind i Danmark. En hotelgæst har i snit 2,2 overnatninger i Danmark, viser tal fra Horesta.

Med undtagelse af de svenske regioner Skåne, Sörmland og Västerbotten er der fortsat lukket for Sverige.

Åbningen betinges af, at landene opfylder visse objektive kriterier. Det drejer sig om, at antallet af smittede skal være på et lavt niveau, ligesom der arbejdes på at udforme et kriterium om landenes coronatest. Lever landene op til kriterierne, åbnes grænserne for beboere i de omfattede lande.

Danmark er i øjeblikket et af de mest tillukkede lande med kun adgang for borgere fra Tyskland, Norge og Island.

Et væsentligt skridt
I pressemeddelelsen siger udenrigsminister Jeppe Kofod:

”Jeg er glad for, at vi nu kan tage et væsentligt skridt mod normalisering og gøre det muligt for danskerne at rejse til flere lande i Europa. Vi står et væsentligt bedre sted i Danmark end for bare kort tid siden. Derfor kan vi nu lempe rejsevejledningerne på en måde, som gør, at vi kan åbne op for det meste af Europa og gå fra orange til gul i rejsevejledningerne.

Det gør vi på baggrund af en ny model, som er baseret på objektive sundhedsdata og som sikrer en automatik – også hvis det skulle blive nødvendigt at rulle tilbage igen på grund af nye smittebølger.”

Ny model for rejsevejledninger
De nuværende indrejserestriktioner erstattes af en ny model for åbning for EU- og Schengenområdet samt UK baseret på visse kriterier, som tager udgangspunkt i den sundhedsmæssige situation i de pågældende lande og bygger på et forsigtighedsprincip. Der vil også blive indført et testkriterium, som myndighederne er ved at udforme. For alle disse lande vil Udenrigsministeriet samtidig gå tilbage til at lave individuelle rejsevejledninger.

For at være ”åbent” skal et land have under 20 smittede per 100.000 indbyggere per uge. Når et land først er åbent, vil det kritiske niveau for, hvornår et land ændrer status til ”karantæneland” være ved 30 smittede per 100.000 indbyggere. Det gøres for at undgå at åbne og lukke på grund af mindre udsving fra uge til uge.

Statens Serum Institut vil ugentligt udarbejde en tabel med lande, der klassificeres som henholdsvis ”åbne” eller ”karantænelande”.

Her er fakta-arket i forbindelse med pressemeddelelsen om de ændrede danske rejsevejledninger, klik her.

Relaterede artikler:

“Charterbranchen kan ikke bare genstarte med kort varsel”

Ny hård kritik af statsministerens rejsevejledninger

Rejsebureauer mangler milliarder til tilbagebetalinger