Ferieområder i Tyskland har vundet stort på de komplekse og usikre danske rejsevejledninger, viser ny undersøgelse fra Dansk Erhverv. Her er det nordtyske Husum. Foto: Henrik Baumgarten.

Danskerne skiftede flyrejsen ud med bilferie

”Komplekse rejsevejledninger og nabolandenes offensive tiltag risikerer at sætte dybe spor i danskernes rejsevaner,” lyder det fra Dansk Erhverv, der peger på, at Tyskland opruster som ferieland.

Danskerne foretog i år rekordmange overnatninger juli på de danske feriesteder, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Samtidig droppede tusindvis af danskere sommerferien i udlandet som følge af coronakrisen. I 2021 kan komplekse rejsevejledninger og nabolandenes offensive tiltag risikere at sætte dybe spor i danskernes rejsevaner til skade for turismen både ind og ud af landet, påpeger Dansk Erhverv i en pressemeddelelse.

Normalt tilbringer over halvdelen af danskerne noget af eller hele deres sommerferie i udlandet, men i år så det radikalt anderledes ud. Kun ti procent holdt sommerferie i udlandet i år sammenlignet med 58 procent sidste år, viser en befolkningsundersøgelse som Norstat har lavet for Dansk Erhverv.

Det svarer i runde tal til, at små 600.000 danskere holdt sommerferie i udlandet i år mod  3,3 millioner danskere sidste sommer. Det har medført enorme tab for den danske rejsebranche og lufthavne i hele landet, hedder det.

”Det er et vildt fald med tanke på, at der blev lukket op for udlandsrejser hen over sommeren. Rejser kræver planlægning og en tidshorisont, man kan stole på. Det har det været en enorm udfordring for både rejsearrangører og rejsende at navigere i myndighedernes rejsevejledninger, og tabene har været store,” siger Lars Ramme Nielsen, chef for turisme og oplevelsesøkonomi i Dansk Erhverv og tilføjer:

”Det er afgørende at rejsevejledningerne snarest muligt bliver gjort regionalt opdelte.”

Nabolande opruster for at vinde danskernes turismehjerter
Danskernes sommerdestinationerne i udlandet så også markant anderledes ud i år, viser undersøgelsen for Dansk Erhverv.

Normalt lokker sydeuropæiske lande som Spanien, Italien, Frankrig og Grækenland, men i år var der markant flere danskere, der vendte blikket mod de mellemeuropæiske lande som Tyskland, Østrig, Schweiz og mod Norge.

”Danskerne skiftede i stor stil flyrejser ud med bilrejser, en tendens som de usikre rejsevejledninger pustede til, og som kan sætte sig dybe spor i danskernes rejsevaner,” siger Lars Ramme Nielsen og tilføjer:

”Der er ferieområder i Tyskland, der har vundet stort på, at de danske rejsevejledninger har været komplekse og usikre. Tyskland som ferieland opruster lige nu og laver en masse tiltag, der forbedrer deres internationale konkurrenceevne og markedsføring.

I Danmark har vi en tårnhøj moms, mens de i Tyskland og Norge har en reduceret lav moms, som de ovenikøbet har sat yderligere ned under krisen. I vores nabolande investerer de massivt i deres konkurrenceevne Det bliver vi også nødt til at gøre i Danmark, for at fastholde vores markedsandel på især det danske og tyske marked,” vurderer Lars Ramme Nielsen, chef for turisme og oplevelsesøkonomi i Dansk Erhverv.

Relaterede artikler:

EU ønsker ens rejsevejledninger

Store regionale forskelle for danske hoteller i juli

Turistchef cykler til Berlin