De Amerikanske Jomfruøer forventer flere danske turister

De seneste år har vist markante stigninger i antallet af danske ankomster til det tidligere Dansk Vestindien – og øernes turistkommissær tror på stigning igen i år. Hun og øernes guvernør er disse dage i København – i aften skal de til privat middag med bl.a. Prins Henrik.

De endelige tal for overnattende turister i 2012 på De Amerikanske Jomfruøer kommer sidst i denne måned. De seneste tal dækker de første otte måneder af sidste år og viser, at knap 16.500 danskere besøgte øerne, St. Croix, St. John og St. Thomas, sammenlignet med 7.000 i samme periode i 2011, en stigning på 136 pct. Ca. 3.000 af gæsterne kom med Bravo Tours’ direkte charterfly i vinterhalvåret. Resten havde købt rejsen hos danske rejsebureauer, siger Karin Gert Nielsen, hvis firma, Atlantic Link, bl.a. repræsenterer De Amerikanske Jomfruøer i Danmark. Danmark er øgruppens tredjestørste marked kun overgået af USA og Canada.

I disse dage besøger øernes guvernør, John Percy de Jongh, og turistkommissær Beverly Nicholson-Doty Danmark. Der har bl.a. været møder med Udenrigsministeriet forud for 100-året for Danmarks salg af øerne til USA i 1917 nærmer sig.

I går havde De Amerikanske Jomfruøer også på Marriott møde med rejsebureauerne Albatros, Bravo, Gislev, Nyhavn Rejser, Profil og Stjernegaard samt Air France/KLM/Delta Air Lines.

Bagefter talte guvernøren og kommissæren med standby.dk – turistkommissær siden 2007, Beverly Nicholson-Doty, sagde bl.a.:

”Promoveringen af charterflyvningerne fra Danmark har øget kendskabet til os. Vi har i dag talt med de danske rejsebureauer om, hvordan vi kan øge vores samarbejde – vi har strategisk samarbejde med ti danske rejsebureauer, som vi bl.a. hjælper med markedsføring. Men op mod 30 danske rejsebureauer tilbyder rejser til vores øer. Der kommer kampagne senere på måneden for rejser til øerne mellem maj og oktober. Vi prøver at gøre vores sæson bredere – og håber i år at komme op på 20-25.000 danske turister. Og vi skal prøve at sælge mere til danskere, som ikke er den turistgruppe, der bruger flest penge hos os.”

”Vi har ca. 1,8 mio. krydstogtgæster om året, hver bruger i snit 175 dollars. Vi er et toldfrit område – forleden havde urfirmaet Breitling arrangement hos os, hvor de fortalte, at der sælges flere Breitling-ure hos os end i f.eks. Dubai og New York,” sagde kommissæren.

94 pct. af Jomfruøernes turister er fra USA, der er over ti direkte flyruter fra USA, primært fra østkysten, og i højsæsonen ca. 25.000 ugentlige flysæder.

Beverly Nicholson-Doty er i en to-årig periode valgt som formand for Caribbean Tourism Organisation, der tæller 32 medlemslande.

”Det er vigtigt landene i Caribbean Tourism Organisation arbejder sammen – bl.a. om nul tolerance overfor kriminalitet, marketing, flere flyruter, fælles indrejseregler for turister og fælles standarder for, hvad turisterne tilbydes.”
Caribiens største turistdestinationer er Jamaica, Bahamas, Cuba – mens De Amerikanske Jomfruøer og St. Martin tiltrækker flest krydstogtturister.

I øvrigt skal kommissæren og guvernøren i aften til privat middag hos erhvervsmanden Christian Kjær, hvor æresgæsten er Prins Henrik.

Og guvernør de Jongh er glad for sit første besøg i Danmark. Han sagde i går til standby.dk:

”Jeg møder tit turisterne ved guvernørboligen på Kongens Gade i Charlotte Amalie på Skt. Thomas og mange af danskerne fortæller, at de bl.a. er kommet for at se stedet, hvor deres forfædre var under kolonitiden. Vi glæder os meget til 100 års jubilæet som vi forventer, vil give os øget opmærksomhed.”

Guvernørens hollandske navn stammer fra, at hans familie kommer fra den tidligere hollandske besiddelse Curacao.

”Vi arbejder for at få flere hoteller og marinaer, men øerne bliver ikke tapetseret med dem. Vi har brug for alle de jobs, turismen kan skaffe os. Sidste år lukkede et stort raffinaderi på øerne. Dermed forsvandt 2.100 jobs, hvilket bidrager til at vi har en arbejdsløshed på 17 pct. Vi er meget afhængig af turisme på De Amerikanske Jomfruøer, hvor vores arbejdsstyrke er på ca. 40.000, hvor en ud af fire arbejder med turismerelaterede jobs,” sagde guvernøren.

Sidste år havde tæt på 25 mio. turister overnatninger i de caribiske lande, en stigning på 5,4 pct. i forhold til 2011. Samlet brugte turisterne 27,5 milliarder dollar. De 25 mio. overnattende turister er det højeste tal de seneste fem år.

Samlet brugte de overnattende turister 27,5 milliarder dollar – en stigning på 3,6 pct. sammenlignet med forrige år.