Jan Fischer Pedersen - her ved Lake Louise i Canada. (Privatfoto)

“Det var fuld knald på – og så kom nedlukningen”

Jan Fischer Pedersen er en af de flere tusinde i rejse- og luftfartsbranchen, der har mistet sit job på grund af coronaen. Han vil gerne tilbage til rejsebranchen, men kigger også på andre muligheder.

I et parcelhus på en villavej i Hedensted – lige midt imellem Horsens og Vejle – sidder 59-årige Jan Fischer Pedersen ved sin computer og tjekker ledige stillinger på nettet.

Frem til udgangen af oktober var han beskæftiget som salgs- og produktionssupporter hos Risskov Rejser i Randers, der ligesom mange andre rejsebureauer er blevet hårdt ramt af coronakrisen som følge af de restriktive rejsevejledninger, som de facto har lukket erhvervet ned – i hvert fald indtil videre.

Det er dermed blevet til et midlertidigt farvel til en branche, som Jan Fischer Pedersen har viet hele sit liv til, siden han i juni 1985 blev ansat hos Øster Lindet Rejser efter oprindeligt at være uddannet i Egnsbank Fyn.

I 35 år har rejsebranchen været omdrejningspunktet for Jan Fischer Pedersens arbejdsliv hos Øster Lindet Rejser, FDM travel, Jysk Rejsebureau, Top Tours, MyPlanet International og senest Risskov Rejser. På visitkortet har der gennem tiden stået alt fra rejsekonsulent, til produktchef og bureauchef.

Gang i en fantastisk sæson
Nu har Jan Fischer Pedersen ikke længere et visitkort og er i stedet blevet registeret i arbejdsløshedskøen hos det lokale jobcenter, og det er indtil videre kulminationen på et år, som han selv kalder for “en lang surrealistisk oplevelse.”

”I slutningen af februar var der en tendens til henholdende bestillinger, men vi havde gang i en fantastisk sæson med rundrejser og individuelle rejser, som jeg mest var beskæftiget med. Der var fuld knald på, og Ferie for Alle var lige overstået. Mange havde hørt om et eller andet i Kina, men ingen havde set for sig, at det kunne udvikle sig sådan,” husker han.

Efter sammen med sine kolleger at have været repræsenteret ved Ferie for Alle, Skandinaviens største feriemesse, der blev afholdt fra den 21. til den 23. februar i Messecenter Herning, var optimismen stadig i behold. Men blot 16 dage senere indkaldte statsminister Mette Frederiksen til det historiske pressemøde i spejlsalen i Statsministeriet og et par dage senere var grænserne lukkede, og hele verden var blevet orange på Udenrigsministeriets rejsevejledninger.

”Så kom nedlukningen, og det svarer til at sætte bilen i bakgear, mens vi kørte fremad med 200 kilometer i timen,” forklarer Jan Fischer Pedersen.

Fra hjemsendelser til opsigelser
Efter nedlukningen valgte ledelsen i Risskov Rejser at gøre brug af regeringens aftale om lønkompensation, og de ansatte blev ved udgangen af marts hjemsendt efter at have hjulpet med til at annullere de rejsearrangementer, der var nært forestående. Her kunne de vente til, at kalenderen viste 9. juni, hvilket var den dato, hvor første del af hjælpepakkerne udløb.

Men for hovedparten af de lidt mere end 40 ansatte i Risskov Rejser, blev der ikke tale om forlængelse af hjemsendelsesperioden. De blevet i stedet præsenteret for en fyreseddel, da arbejdsgiveren havde valgt at udvise rettidig omhu for at sikre eksistensen på den lange bane.

”I slutningen af maj, blev vi kaldt tilbage, og så kunne man allerede lure, hvad der var på færde. Det blev opsigelser i stedet for hjemsendelser.”

Sammen med to tredjedel af de lidt mere end 40 ansatte blev Jan Fischer Pedersen opsagt. I hans tilfælde skulle fratræden ske til udgangen af august, men han fik mulighed for at hjælpe yderligere to måneder, inden han fredag den 30. oktober måtte aflevere nøglerne.

Ærgrelse og frustration
Selvom opsigelsen ikke kom som et chok, så gik realiteterne først på dette tidspunkt op for ham.

”Jeg reagerede med stor ærgrelse og frustration og blev naturligvis bekymret over situationen. Men alligevel er jeg fortrøstningsfuld i forhold, hvad fremtiden må bringe.”

Jan Fischer Pedersen siger selv, at fødselsdatoen kan han ikke komme udenom, selvom han føler, at han har mange år tilbage på arbejdsmarkedet. Og han håber ikke, at han er færdig med rejsebranchen.

”Jeg er nødt til at være åben for forskellige muligheder, og jeg vil meget gerne tilbage til branchen. Men jeg er realistisk og kigger også på andre steder.

Mange kvaliteter i spil
Som ledig bliver man tilbudt jobrettet uddannelse, og lige nu overvejer Jan Fischer Pedersen eventuelt noget med en IT-funktion, og generelt føler han, at han har mange kvaliteter i spil, som en fremtidig arbejdsgiver vil kunne have gavn af. Hvad enten det bliver i rejsebranchen – eller i en helt ny branche.

”Jeg forsøger at holde mig opdateret i rejsebranchen, og STANDBY.DK og CHECK-IN.DK er gode værktøjer til det, og så holder jeg øje med LinkedIn og er tilknyttet #ledigirejsebranchen, hvor jeg står på ledighedslisten. På det seneste har jeg også tilmeldt mit CV til TravelRecruiter, som jeg synes er et fint værktøj, da det er branchespecifikt.”


Du får som læser adgang til denne historie, der normalt koster penge. Vi håber, at vores artikel kan vise, at vore medier indeholder andet og mere end de nyheder, som du kan læse på gratismedierne.
Det er muligt at tegne et abonnement for under to kroner om dagen, så du kan blive klædt på til at følge udviklingen i rejse- og luftfartsbranchen.

 

Relaterede artikler:

Ny service til ledige i rejse- og luftfartsbranchen

Sådan fandt jeg nyt job udenfor rejsebranchen

Fem rejsebureauer opsiger over 150 medarbejdere