Deutsche Bahn har indgået omfattende aftale med sin primære fagforening, der repræsenterer de fleste medarbejdergrupper. Her er det i bistroen på et fjerntog. Arkivpressefoto for Deutsche Bahn: Dominic Dupont.

Deutsche Bahn og fagforening enig om strejkestop

De tyske jernbaner har været lammet af mange strejker; nu er der en aftale med fagforeningen om stop for strejker frem til 2026. Dansk rejsebureau beskar antal togrejser på grund af DB-strejker.

Deutsche Bahn, de statslige tyske jernbaner, har gang på gang været ramt af strejker, der har betydet masseaflysninger, også af fjerntog.

Men nu har DB indgået en fredsaftale med fagforeningen GDL (Gewerkschaft Deutscher Lokomotivführer), der organiserer lokomotivførere og andre faggrupper hos DB og andre tyske jernbane- og transportselskaber.

Som led i aftalen bør der ikke kunne strejkes igen før tidligst til februar 2026, dermed skulle der være fred de næste to år – og dermed kan DB også komme på banen som partnertransportør i forbindelse med EM-slutrunden i fodbold til sommer.

Det tyske medie DW, Deutsche Welle, skriver, at som led i aftalen mellem DB og GDL får GDL-medlemmerne bedre løn- og arbejdsforhold; blandt andet vil de over de kommende år kunne vælge en arbejdsuge på mellem 35 og 38 timer, uden at gå ned i løn. Medarbejdere, der ønsker at arbejde op til 40 timer om ugen, får en lønforhøjelse på 2,7 procent, oplyses det.

Alle medlemmer får oven i hatten en ”inflations-kompensations-bonus” på 2.850 euro, over 21.000 kroner. Ligeledes kommer der de kommende år en månedlig lønforhøjelse på 420 euro.

Dansk rejsebureau reducerer rejser med tog
Det var sidste år forventningen hos det danske rejsebureau Best Travel, at op mod 15 procent af dets cirka 15.000 årlige gæster skulle med tog – men det tal er der i år skruet meget ned for, på grund af de mange togstrejker hos Deutsche Bahn.

Det sagde Rune Thomassen, administrerende direktør for Best Travel, der har hovedkontor i Aalborg Lufthavn, forleden til Standby.dk:

”Forventningerne til, hvor mange gæster vi i år kan sende med tog, har vi skruet ned for. Det skyldes al den negative omtale, togrejser med rette har fået efter de forbistrede mange strejker i Tyskland. Derfor har vi set nedgang i efterspørgslen på togrejser, så i år forventer vi kun at sende omkring fem procent med toget.”

Rune Thomassen tilføjede: “Sender vi en gruppe med fly, og flyet forsinkes eller aflyses, så ombooker flyselskabet gruppen til et andet fly; sådan fungerer det ikke med tog. Samtidig har tog svært ved at passere grænser, også salgsmæssigt. Det er stadig svært at købe én togbillet fra Danmark til Italien. Problemet bliver sikkert løst en dag, men lige nu er det tungt.”

I år forventer Best Travel nu at sende 90 procent af sine gæster med fly, hovedparten fra København, mens fem procent sendes med tog og fem procent med bus.

 

Relaterede artikler:

Januar 2024: Ny lang strejke hos Deutsche Bahn

Best Travel forventer igen et år med stor fremgang

DSB får nye udenrigsruter og bedre bookingsystem