Usikkerhed om åbne grænser og indhold af rejseregler i de forskellige europæiske lande menes at være medvirkende årsag til, at danskerne i stigende grad holder sommerferie i en feriebolig i Danmark. Arkivpressefoto: Ringkøbing-Skjern Kommune.

Dobbelt så mange danskere i danske sommerhuse

Danskere har forud-booket over dobbelt så mange danske feriehuse til årets sommerferie i forhold til før coronakrisen, oplyser Danmarks Statistik. Kun hvert femte danske sommerhus udlejes.

Danske sommerhuse er i år ud til rammen om markant flere danskeres sommerferie end normalt.

Således har danskere allerede forud-booket rundt regnet 75.000 hus-uger i danske feriehuse her i juli. Det er 125 procent mere, end hvad der var forud-booket for juli i sommeren 2019 – året før coronakrisen ramte.

Det skriver Danmarks Statistik i en pressemeddelelse. Hus-uger er et mål for, hvor mange hele uger på syv dage et sommerhus har været udlejet til en gæst.

Juli er den mest populære måned at holde sommerhusferie i for danskerne og stod sidste år for 30 procent af alle årets udlejede hus-uger til danskere. Herefter fulgte august med 12 procent af de samlede hus-uger udlejede til danskere, oplyser Danmarks Statistik.

Ifølge tal fra Feriehusudlejernes Brancheforening har Danmark i alt 200.000 sommerhuse, hvoraf 40.000 med i alt 300.000 senge udlejes. Af de 40.000 sommerhuse til udlejning formidler medlemmerne af Feriehusudlejernes Brancheforening cirka 90 procent af disse. I et normalt år er der cirka 20,7 millioner sommerhusudlejninger, hvoraf tyskerne står for de 13 millioner.

Stor efterspørgsel sidste år
I pressemeddelelsen siger specialkonsulent i Danmarks Statistik, Paul Lubson:

”Antallet af danske forud-bookinger i sommerferien tog sit første store ryk opad i sommeren 2020. Sommeren i år fortsætter denne trend og lægger lidt til med en stigning på to procent sammenlignet med det hidtidige rekordår 2020.”

Antallet af danskere som valgte at bruge sommerferien i et dansk sommerhus, har ellers siden 2015 været faldende, hvor udlejninger til danskere i juli toppede med 44.000 udlejede hus-uger.

Dette antal faldt i årene herefter og landede på cirka 40.000 udlejede hus-uger i 2019, som er det seneste hele år, hvor coronakrisen ikke påvirker ferieplanlægningen og dermed statistikken.

Dermed går juli imod den generelle trend på udlejningsmarkedet for sommerhuse, hvor antallet af hus-uger købt af danskere i årets øvrige måneder, har været stigende i en lang årrække, skriver Danmarks Statistik.

”Danskeres forud-bookinger i juli accelerer dog kraftig efter Covid-19’s indtog i 2020. Her fordobledes antallet af udlejede hus-uger, når man sammenligner juli 2019 med juli 2020,” siger Paul Lubson og tilføjer: ”COVID-19 har altså bremset en trend, som for julis vedkommende siden 2015 år efter år har været svagt nedadgående.”

Statistikken fra Danmarks Statistik om feriehusudlejning omfatter alle feriehusudlejere med mindst 25 huse til rådighed og dækker en samlet portefølje på knap 40.000 huse.

Destinationsværktøj fra VisitDenmark
VisitDenmark har i samarbejde med Feriehusudlejernes Brancheforening udarbejdet en månedlig statistik med baggrund i tal fra Danmarks Statistik, der viser kommunale feriehusbookinger resten af året i forhold til den enkelte bookingmåned.

Hele ferietabellen kan ses via dette link, klik her.

VisitDenmarks årsberetning for 2020 kom forleden med mange triste tal. Selv om det hjemlige danske marked sidste år gik frem under coronakrisen, kunne det på ingen måde opveje sidste års tab fra de udenlandske markeder. Der var 11,5 millioner færre kommercielle overnatninger sidste år sammenlignet med 2019.

Tallene fordeler sig med over 12,9 millioner færre udenlandske overnatninger, mens der var en fremgang på 1,3 millioner flere danske overnatninger sidste år sammenlignet med 2019.

Tallene svarer til et anslået fald i turismeomsætningen på 40,6 milliarder kroner, heraf var 37 milliarder kroner fra udeblevne udenlandske turister. Den samlede turismeomsætning faldt dermed til lige under 100 milliarder kroner i 2020.

Relaterede artikler:

Stor forskel på danskernes feriefavoritter i Danmark

Destinationer kan nemmere følge feriehusbookinger

Danske millionærer bag nyt feriehusprojekt