Protester mod masseturisme fra lokale på de mest overrendte destinationer får stadig flere rejsebureauer til at kigge på alternativer, siger branchedirektør i Danmarks Rejsebureau Forening.
”Vi skal kunne sende gæster på ferie uden man på rejsemålet føler sig uvelkommen eller risikerer chikane”, siger Jakob Hahn, branchedirektør i Danmarks Rejsebureau Forening, der tæller omkring 100 danske rejsebureauer. I en pressemeddelelse fra DRF tilføjer han:
”Men når det er sagt, er jeg også nødt til at sige, at der er steder, hvor jeg godt kan forstå, at de lokale har fået nok. Det kommer jo ikke ud af det blå, når lokalbefolkningen i for eksempel Barcelona demonstrerer mod turisterne.
Der er desværre nogle turister, der ikke opfører sig ordentligt. Både som rejsende og rejsearrangører har vi naturligvis et vist medansvar. Vi skal huske, at vi er gæster og skal respektere lokalbefolkningen, deres skikke og regler. Det er der desværre nogle, der glemmer, når de tager på ferie,” siger Jakob Hahn.
Nye byer på overturisme-listen
I pressemeddelelsen skriver DRF også, at debatten om overturisme ikke er ny. Særligt europæiske byer som Barcelona, Venedig, Dubrovnik og Amsterdam har i mange år gjort opmærksomme på, at det er et stigende problem. Samtidig er der kommet nye byer på ”overturismelisten.”
”Denne sommer ser det ud til at det nogle steder er kommet så vidt, at lokale, bevæbnet med vandpistoler og kampråb, forsøger at råbe både besøgende og myndigheder op,” hedder det fra DRF.
Listen over byer og steder, der ikke længere ønsker turisme på den måde, den foregår i dag, vokser, og det er ikke længere kun en lille håndfuld byer, der lider under de dårlige sider af turismen. Fænomenet har bredt sig til både Mallorca, andre spanske øer, Athen, Firenze, græske Santorini, Paris og så videre, konstaterer rejsebureauforeningen.
Mange steder er der indført tiltag for at dæmme op for tilstrømningen af turister, så hele bydele ikke ender som rene Airbnb-bydele, ingen lokale har råd til at bo i. Andre steder er der begrænsninger på, hvor mange besøgende, byen vil acceptere pr. dag.
Turister begynder at fravælge
Til Standby.dk siger Jakob Hahn uddybende: ”Det er ikke utænkeligt, at hvis de tendenser, vi oplever nu i for eksempel Barcelona, eskalerer, så kan man ikke udelukke at nogle turister begynder at fravælge nogle destinationer.”
Derfor er også Danmarks Rejsebureau Forening meget obs på, at der skal findes nogle løsninger, siger branchedirektøren og tilføjer:
”Vi ser flere rejsebureauer kigge på alternativer (til de mest overturistede rejsemål, red.) – folk vil stadig ud og rejse, så man kan på den måde få spredt turismen mere ud.
Turister skal vise hensyn og ikke tro, at de ejer hele rejsemålet. Og myndighederne må ikke have berøringsangst for at regulere områder, for eksempel at sætte begrænsninger for antallet af turister,” siger han.
Ikke bæredygtigt at stoppe turismen fra den ene dag til den anden
Turisme udgør omkring 10 procent af de europæiske landes BNP og beskæftiger over 10 procent af landenes befolkning, oplyser DRF. Derfor er det ikke særlig bæredygtigt at stoppe fra den ene til den anden dag med at rejse.
Men ved at booke rejsen gennem en rejsearrangør, kan man være med til at vende udviklingen. Rejsearrangørerne samarbejder ofte med lokale hoteller og indkvarteringssteder, der ikke på samme måde som Airbnb-lejlighederne visse steder risikerer at affolke hele bydele på bekostning af lokalbefolkningen, påpeges det.
”Det er en kompleks problemstilling, hvis løsning kræver en indsats fra alle parter. At stoppe med at rejse er ikke vejen frem,” siger Jakob Hahn og tilføjer:
”Rejsearrangørerne og de rejsende kan i fællesskab med lokale myndigheder, lokale erhvervsdrivende og lokalbefolkningen gøre meget for at komme problemerne til livs. Men det kræver at alle parter er med. Og de danske rejsearrangører kan allerede i dag rådgive de rejsende om, hvordan man rejser mere ansvarligt.”
Læs Standby.dk’s mange artikler om overturisme via dette link.
Relaterede artikler:
Spansk turistdirektør: Vi vil ikke have flere hoteller