DSB kan miste sine gyldne ruter

Der er udsigt til betydelige tab for DSB i forbindelse med EUs planlagte liberalisering af Europas jernbanedrift.

Ifølge Børsen vurderer flere eksperter, at EUs transportkommissær, Siim Kallas, nye jernbanepakke på baggrund af fiaskoen i Sverige, kan få DSB til at droppe sine hidtidige ambitioner om international togdrift, skriver b.dk.

Jacob Lund Nielsen, der er partner og medejer i rådgivningsvirksomheden CabinetDN henviser til, at de største strækninger i Danmark er oplagte for til eksempel Deutsche Bahn eller svenske SJ at overtage, når liberaliseringen slår igennem.

Her er han enig med Michael Svane, branchedirektør for DI Transport og Alex Landex, ekspert i jernbanedrift ved Danmarks Tekniske Universitet.

”Efter det ikke gik så godt med Øresundstrafikken har DSB besluttet ikke at agere på det internationale marked, og det kan gøre det vanskeligere at konkurrere også herhjemme”, siger Alex Landex til Børsen.

”Vi har intet imod konkurrence – tvært imod. Med planen ’Sundt DSB’, er vi i gang med en proces, der skal skabe en virksomhed, som på fair markedsvilkår kan og vil konkurrere”, skriver Jesper Lok, adm. direktør i DSB, i en kommentar.

Liberaliseringen i EU skal gøre det lettere at drive togdrift på tværs af grænserne, mens indenrigstrafikken skal åbnes yderligere.