Fusioneret US Airways en ”overlever”


”Vi er overbeviste om at det fusionerede selskab kan overleve, ogsåi en verden med oliepriser på 60 dollar tønden. Og hvis kapacitetsreduktionerne kan gennemføres så hurtigt som vi planlægger bliver vi også profitable i det nuværende marked”. Så kontant lød meldingen fra ledelsen i det fusionerende flyselskab i et personaleblad forleden.

Der har været stigende tvivl om det fornuftige i fusionen, der blev tilrettelagt og gennemregnet ud fra en oliepris på 50 USD pr. tønde, og kritikere har ment, at America West var i gang med at gøre en dårlig forretning, som blev stadig dårligere, jo mere olieprisen steg. Og i de to måneder, der er gået siden handlen blev offentliggjort i maj, er olieprisen steget med yderligere 10 dollar til nu ca. 60 dollar pr. tønde.

Såvel United Airlines som US Airways har kæmpet med ryggen mod muren for at overleve, og konkurrenterne Delta og Northwest overvejer begge muligheden af at søge beskyttelse fra kreditorerne i den amerikanske version af en betalingsstandsning.

US Airways og America West venter at kunne færdiggøre fusionen i løbet af dette efterår. Der vil imidlertid gå mindst to år, før de to selskabers organisation er fuldt integreret. Det fusionerede selskab bliver formentlig herefter verdens femtestørste.

Skrevet af