Novasol, en af Danmarks største udlejere af sommerhuse, har 9.000 ferieboliger til udlejning, men efterlyser flere. Arkivfoto: Novasol.

Efterlyser flere sommerhuse til udlejning

Skal de politiske turismemål indfries, skal der flere sommerhuse på udlejningsmarkedet, siger den store brancheudlejer Novasol. Branchen står ifølge egne tal bag 24.000 danske arbejdspladser.

De nærmest officielle tal siger, at der i Danmark er omkring 200.000 sommerhuse, hvoraf cirka 40.000 udlejes via officielle kanaler, for eksempel via medlemmerne af Feriehusudlejernes Brancheforening.

Medlem af Feriehusudlejernes Brancheforening er også Novasol, en af Danmarks største sommerhusudlejere. Herfra siger kommerciel direktør, Per Brogaard, til Dansk Erhvervs hjemmeside:

”Vi er vigtige for balancen i samfundet. En gennemsnitlig sommerhusgæst bruger cirka 750 kroner i døgnet, inklusiv leje af sommerhuset. Med 21,9 millioner feriehusovernatninger sidste år, genererede branchen omkring 24.000 fuldtidsbeskæftigede inden for eksempelvis detailhandel, byggeri og håndværk, restauranter, attraktioner, kultur-events og servicevirksomheder.”

Gæsterne stiller større krav
Udefra kan det måske se ud som om, at sommerhusudlejning består i at få en nøgle af en sommerhusejer og give den til en turist mod et gebyr. Men så enkelt er det langtfra, skriver Dansk Erhverv.

En af branchens positive udfordringer er, at gæsterne stiller større og større krav til kvaliteten af, hvad sommerhuset har at tilbyde.

”Gæsterne vil have flere oplevelser inde i huset. Det er ikke nok med et spil ludo. Der skal også være nogle elektroniske spilmuligheder – for ikke at tale om en pool. Lejerne interesserer sig også mere og mere for bæredygtighed og spørger til solceller, varmepumper, ladestandere, affaldssortering og grøn strøm,” siger Per Brogaard.

Og ifølge Per Brogaard skal der flere sommerhuse på markedet, hvis de politiske turismemål, Danmark har sat, skal indfries.

”Med danskernes appetit på at købe sommerhus under coronakrisen, har branchen mistet mellem 1.000-1.500 huse til udlejning. Til gengæld er belægningsgraden i de huse, vi råder over, steget. Men der er for få huse. Vi så gerne, at der blev udstykket flere, at bundfradraget for udlejning blev forhøjet, og at investeringer i grønne energikilder blev fradragsberettiget,” siger Per Brogaard.

Ejes af kapitalfond
Novasol er et dansk aktieselskab, der ejes via den amerikanske Awaze-koncern af kapitalfonden Platinum Equity. Awaze udlejer cirka 90.000 sommerhuse og andre ferieboliger.

Foruden hovedsædet i Virum og et kontaktcenter i Aarhus, har Novasol 28 lokale servicekontorer i Danmark.

På europæisk plan udlejer Novasol cirka 40.000 ferieboliger i 23 lande, heraf cirka 9.000 i Danmark.

Relaterede artikler:

Ferieboligformidler får nødvendig ny millionkapital

Brancheforening klar med ny direktør

Rejsegigant klar til nærkamp mod Airbnb

Danske millionærer bag nyt feriehusprojekt