Grænselukninger og rejserestriktioner har gjort det umuligt at rejse i Europa. Foto: Arkiv

Omsætningstab på 80 procent i europæisk rejseindustri

Den europæiske rejsebureauforening ECTAA betegner 2020 som en katastrofe for rejsebranchen. Organisationen efterlyser koordinering og fælles initiativer til at starte turismen igen.

2020 har været et katastrofalt år for rejsebranchen i Europa. De europæiske rejsebureauers og turoperatørers omsætning er i gennemsnit faldet med 80 procent i år, og branchens samlede omsætning når næppe op på 40 milliarder euro i 2020, mens omsætningen i 2019 rundede 175 milliarder euro.

Sådan lyder den dystre melding fra den europæiske rejsebureauforening ECTAA, som repræsenterer omkring 80.000 rejsebureauer og turoperatører i 29 europæiske lande, heriblandt Danmarks Rejsebureau Forening.

ECTAA beskriver, hvordan rejser er blevet umulige på grund af grænselukninger og efterfølgende ”ukoordinerede, modstridende og ustabile rejsebegrænsninger”, som afskrækker potentielle kunder fra at rejse og rejsevirksomheder fra at starte op igen.

Mange virksomheder i farezonen
”Fra alle lande modtager vi de samme oplysninger: På trods af alle de bestræbelser, som virksomhederne og deres medarbejdere har gjort, og på trods af den offentlige støtte, der ydes til branchen, kan mange virksomheder muligvis ikke komme sig. Dette er aldrig set før,” siger Pawel Niewiadomski, direktør for ECTAA.

Ifølge ECTAA er der behov for løbende støtteforanstaltninger for rejse- og turistbranchen, som er den branche, der er mest negativt ramt af pandemien.

En af udfordringerne for branchen er, at flyselskaber, hoteller og andre serviceleverandørers likviditetsproblemer er blevet videregivet til rejsebureauer, som ikke har kunnet tilbagebetale deres kunder og i stedet har udstedt vouchers. Flyselskaberne mangler her i december stadig at godtgøre anslået syv milliarder euro til rejsebureauerne, oplyser ECTAA.

Grækenland som et foregangsland
Den europæiske rejsebureauforening efterlyser koordinering og fælles initiativer, der skal støtte genstarten af rejser og turisme. ECTAA fremhæver i den forbindelse Grækenland, hvor den nationale turistorganisation i sommer kom med et uvurderligt bidrag til at genskabe forbrugernes tillid og åbne for turismen igen.

”Siden juni har græske myndigheder og græske rejseorganisationer kommunikeret på en klar måde med industrien og forbrugerne og implementeret strenge sundheds- og sikkerhedsprotokoller. Takket være velformede politikker har Grækenland trods alle vanskeligheder formået at byde besøgende velkommen på en sikker måde,” skriver ECTAA.

 

Relaterede artikler:

DRF: Ny aftale hjælper ikke rejsebureaubranchen

DRF: EU gør ikke nok for at genoprette tillid til rejser

Pengeløse flyselskaber kan ikke tilbagebetale rejsebureauer