Ekstra kontrol af passagerer til USA fra 280 lufthavne

LUFTFART: Flyselskaberne er i vildrede med, hvor tidligt deres passagerer med direkte fly skal være i lufthavnen for at gå gennem Skærsilden.

Amerikanske sikkerhedsmyndigheder, US Department of Homeland Security, lægger ikke skjul på, at nu strammes skruen for indrejse til det forjættede land. Og det kommer til at tage tid, fordi passagererne skal gennem forstærket kontrol i 280 lufthavne fordelt i 105 lande, heriblandt de skandinaviske.

Derfor opfordres passagererne til at komme i god tid. Det samme siger presseansvarlig for SAS i Danmark, Mariam Skovfoged. Men på spørgsmålet om, hvad god tid er, bliver hun os svar skyldig. Det nærmeste vi kommer er, at man til SAS fly direkte til USA åbner check in i Københavns Lufthavn tre timer før afgang.

Det samme svar giver flyselskaber rundt om i verden. Norwegian har ikke givet nogen nærmere besked. Cathay Pacific er stoppet med at have check in i udvalgte byzoner for fly til USA og har samtidig annulleret bagagedrop i lufthavne.

Virgin Atlantic har lagt en advarsel på Twitter med opfordring til at komme til lufthavnen to til tre timer før afgang og skriver, at man må forvente at blive nærmere interviewet, før der er grønt lys for ombordstigning. Det tager alt sammen tid.

Fra Københavns Lufthavn siger presseansvarlig Kasper Hyllested, at det er op til de enkelte flyselskaber at fortælle om møde- og ventetid. Det vil i Københavns tilfælde sige SAS og Norwegian, som i øjeblikket er ene om at have direkte fly til USA.