En lang rejse for SAS

Niels Henrik Hansen.

Niels Henrik Hansen.

JUBILÆUM: På mandag har en af SAS’ bedste og mest kendte danske ”altmuligmænd,” 40 års jubilæum. Rejsebranchen kender ham navnlig fra mange år i salgsafdelingen. Der er reception på dagen.

Af Henrik Baumgarten

Der er folk man kender – og så dem, man husker første møde med. Niels Henrik Hansen er klart i sidste kategori.

Mit første møde med Niels Henrik var for små 20 år siden; jeg var journalist hos handlingselskabet Novia (i dag Aviator) i Københavns Lufthavn. Anledningen til jeg mødte ham står ikke lysende klar, det var vist noget med, at SAS havde sponseret flybilletter til konkurrence i lufthavnen. Niels Henrik skulle overrække dem – og han gjorde et godt, afslappet indtryk.

Siden har vi fulgt hinanden. Niels Henrik er, ikke overraskende, kommet klart længst. For 58-årige Niels Henrik Hansen har år efter år været en fantastisk ambassadør for SAS. På ét område har han dog været SAS en ”dyr” gennem årene. Hans mange titler. Han har nok haft over 25 visitkort med forskellige titler.

Niels Henriks alsidighed har gennem årene givet ham job som forhandlingsansvarlig i personaleafdelingen, lederjobs i salgsafdelingen, chef for det daværende salgskontor i Aarhus, og herefter tilbage til salgsafdelingen.

Efter SAS uklogt neddroslede sit salgsarbejde i Danmark og flyttede det meste af salgsfunktionen til hovedkontoret i Stockholm, blev Niels Henrik basechef for SAS-kabinepersonale i Danmark.

Da den opgave var løst blev han ”eksporteret” som SAS’ øverste chef for Sydøstasien, Australien og New Zealand, hvor han fra 2010 til januar i år havde base i Bangkok.

I år kom Niels Henrik og hans dejlige viv, Bente, tilbage til Danmark. Bente Vindelev var i mange år hos det daværende DSB Rejsebureau, siden erhvervsrejsebureauet Via Travel – i dag Via Egencia.

I dag har Niels Henrik den knapt så ”sexede” titel i SAS som ”Performance Consultant Manager.” Her kigger han områder i SAS-koncernen efter for at se, hvordan tingene kan gøres mere effektivt.

Den højst placerede dansker i SAS, koncerndirektør Flemming Jensen, siger om sin kollega gennem mange år: ”Niels Henrik har en utrolig bred baggrund i SAS, i organisationen, operations – chef for kabinen, forhandlingsafdelingen, salgsafdelingen osv. Han er en erfaren og dygtig leder med et fremragende salgs-gen og evne til at skabe resultater – samtidig er Niels Henrik meget kendt og afholdt i SAS, såvel for sin kompetence som sine menneskelige egenskaber. Jeg sætter stor pris på Niels Henrik.”

Niels Henrik Hansen kommer fra nordsjællandske Ålsgårde og koketterer gerne med, at han er en ”bonderøv.” Efter realeksamen i 1974 stod valget mellem at blive kontorassistent hos politiet i Helsingør – med næsten sikker mulighed at blive politimand – eller blive trafikelev i SAS. Med sit rolige og besindige væsen var sikkert blevet en god ”panserbasse,” men heldigvis valgte den 17-årige SAS. Uddannelsen som trafikelev er gennem årene blevet suppleret med en række kurser og uddannelse i og uden for SAS.

Og han er stadig god for en svingom – for i sine unge dage var hans sportsdanser og spillede fodbold og håndbold på højt plan, ifølge ham selv!

At gennemgå alle Niels Henrik Hansens mange områder i SAS vil føre for vidt – det er blot at se hans imponerende profil på Linkedin. Men med relation til rejsebranchen kan det nævnes, at han fra 1989 til 1993 var ansvarlig for SAS’ nu lukkede salgskontor i Aarhus. Fra 1995 til 2003 blev Niels Henrik chef for SAS’ agent- og gruppesalg i Danmark fulgt af jobbet fra 2003-2008 som ansvarlig for SAS’ firmasalg på det danske marked.

Niels Henrik er SAS-mand med liv og sjæl; jeg kender ingen SAS-ansat, der så meget går op i sit firma og dets mange udfordringer – og som har meninger om luftfarten.

Det går ikke en måned uden Niels Henrik ringer eller mailer om, hvor lidt andre journalister har forstået et emne i luftfart, ligesom han til tider skriver kommentarer til vores artikler på standby.dk eller takeoff.dk, som han ikke altid er enig i…

Niels Henrik Hansens 40-års jubilæum markeres ved reception på mandag, 1. september, i PH Cafeen på Halmtorvet 9 i København fra kl. 14.30 til 17.30.