Noget vil ændre sig, men meget vil i første omgang forblive det samme for andre EU-borgere selv om Storbritannien via Brexit nu har forladt EU-samarbejdet. Pressearkivfoto fra London Heathrow.

Erhvervsrejsebureau ser på Brexit-konsekvenser

Det globale erhvervsrejsebureau BCD Travel får mange spørgsmål fra rejsende om, hvilke konsekvenser Brexit vil have. Derfor har BCD samlet en række spørgsmål og svar.

Siden Storbritannien officielt forlod EU den 31. januar i år, har også BCD Travels kunder spurgt, hvad Brexit vil betyde.

Det nemmeste svar er, at indtil udgangen af i år skulle intet for alvor ændre sig, da de nuværende regler for handel, rejser og forretning stadig gælder.

I en 11-måneders overgangsperiode skal Storbritannien og EU forhandle de fremtidige forhold på plads, oplyser BCD Travel i en pressemeddelelse.

”Hvad betyder Brexit for (forretnings)rejsende? Hvad betyder dette for eksempelvis grænsekontrol, rejsedokumenter, sundhedsforsikring og mobil roaming,” lyder nogle af spørgsmålene til BCD Travel, hvis svar er:

Grænsekontrol: Flytrafik mellem EU og Storbritannien fortsætter som hidtil og påvirkes ikke før udgangen af 2020. Men der er risiko for forsinkelser og uregelmæssigheder, især mellem Storbritannien og EU. I tilfælde af en hård Brexit-aftale mellem EU og Storbritannien vil grænsekontrollen i lufthavne og på Eurostar-togstationer sandsynligvis blive påvirket. Rejsende fra alle lande bør sætte god tid af til immigration og sikkerhedskontrol.

Rejsedokumenter: EU-borgere har fortsat brug for et gyldigt pas eller nationalt identitetskort, som Danmark ikke har, for at rejse til Storbritannien. Der var sidste år cirka 735.000 danske ankomster til Storbritannien.

Ændret adgang til lægehjælp
Det blå EU-sundhedskort er kun gyldigt i EU-landene – og derfor ikke mere dækkende med Storbritannien ude af EU. Men EU-kortet dækker ikke alle behov. For eksempel er hjemtransport eller hjælp fra en dansk alarmcentral ikke omfattet.

”Efter Brexit vil EU’s sundhedskort ikke længere dække i Storbritannien, hvis man bliver syg på rejsen. En privat rejseforsikring bliver derfor vigtigere, da alle udgifter til læge, hospitalsindlæggelse og -behandling ellers vil være for egen regning for eksempelvis danskere på ferie i Storbritannien,” oplyste If Rejseforsikring for nylig.

Og priserne for at bruge sin mobiltelefon i Storbritannien skulle ikke umiddelbart ændre sig. EU vedtog for år tilbage, man ikke skal betale ekstra for at bruge sin mobil i et andet medlemsland, heriblandt Storbritannien. Og da briterne bliver ved med at følge EU’s regler i Brexit-overgangsperioden, vil de regler også fortsat gælde.

Relaterede artikler:

EU forlænger Brexit-ordning for flytrafikken

VisitBritain: Brexit giver ingen ændring for danske turister

Brexit gør rejseforsikringen endnu vigtigere