Foreløbig er Malta og Portugal de eneste EU-lande, der er åbne, gule, i de danske rejsevejledninger. PR-foto fra Visit Malta.

EU enig om ny genåbningsaftale for rejser

Der er en ny aftale fra EU-Parlamentet om mere genåbning for rejsende indenfor EU. Det er dog op til de 27 enkelte lande, hvad de tillader. Ingen lande står til genåbning i danske rejsevejledninger.

Med den nye aftale håber i hvert fald EU-Parlamentet, støttet af EU’s i dette halvår portugisiske formandskab, at der omkring 1. juli kan åbnes endnu mere op for rejsende mellem EU-landene. Aftalen dækker også europæiske ikke-EU-medlemmer som Island, Liechtenstein, Norge og Schweiz.

De rejsende kan for eksempel være færdigvaccinerede EU-borgere eller indehavere af det kommende EU-coronapas, det hedder nu et ”Digitalt Covid-certifikat.” Det har for eksempel en QR-kode på smartphone eller er på et stykke almindeligt papir. EU’s coronapas vil blandt andet have oplysninger om indehaverens vaccinationer, hvilken type coronavaccine, indehaveren har fået, hvornår vaccinationerne er sket, om indehaveren tidligere har været smittet og er kommet sig og så videre.

Aftalen skal nu endeligt godkendes af EU’s regeringer og Europa-Parlamentet. Omkring 40 procent af EU’s voksne befolkning har indtil nu fået første vaccination, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Europa-Parlamentet havde ønsket, at certifikatet skulle fungere som et egentligt ”corona-pas”, der ville ophæve alle begrænsninger for den frie bevægelighed. Det ville de 27 regeringer imidlertid ikke gå med til. De stod fast på deres ret til hver især at fastsætte egne indrejsebetingelser. Derfor får certifikatet ikke den store effekt som ”grænseåbner”, som parlamentet havde håbet, skriver Jyllands-Posten.

Næppe nye gule-lande i de danske rejsevejledninger
Fredag eftermiddag kommer Udenrigsministeriet med sine opdatererede rejsevejledninger. Den gule danske liste med åbne lande i de danske rejsevejledninger omfatter foreløbig Portugal og Malta. Blandt andet opfylder også Finland, Rumænien og Island de danske krav, men de har skrappe indrejserestriktioner, hvorfor de indtil videre er orange. Omvendt kan der måske åbnes for flere europæiske regioner, afhængig af smittetallene, når rejsevejledningerne opdates.

I de danske rejsevejledninger er et land gult (rejs med forsigtighed), når incidenstallet, antal smittede per 100.000 indbyggere, er lavere end 60.

Sverige har i øjeblikket Europas værste smittetal, fremgår det af data fra EU-agenturet ECDC, European Centre for Disease Prevention and Control. ECDC leverer blandt andet data til Statens Serum Institut, som de danske rejsevejledninger baseres på.

Relaterede artikler:

”Rejsebureauer har større indsigt end private”

Flere rejsebureauer får Portugal på menukortet

“Nu sælges der rejser for millioner”