EU-Kommissionen har godkendt ny tysk hjælpepakke til rejsegiganten TUI Group, denne gang på 9,3 milliarder kroner. Ellers risikerer TUI insolvens, lyder det fra EU.
Margrethe Vestager, der udover at være EU’s konkurrencekommissær også er en af EU-Kommissionens tre næstformænd, siger i pressemeddelelse om det grønne lys til den tredje EU-godkendte hjælpepakke til TUI Group:
“Som mange andre virksomheder i turismesektoren, er TUI hårdt ramt af coronakrisen. Med det nye lån, bidrager Tyskland (hvor TUI har hovedkvarter, red.) med 1,25 milliarder euro til rekapitaliseringen af TUI og hjælpe TUI-koncernen med at komme gennem den nuværende krise. Det glæder mig, at refinansieringen også har støtte fra private investorer.”
EU påpeger, at TUI Group er aktiv i en række af EU’s medlemslande samt at gruppen driver alt fra hoteller, krydstogtskibe, flyselskaber, rejsebureauer og online portaler. Hertil kommer, at TUI har haft store tab på grund af coronakrisen, herunder rejserestriktionerne i såvel Tyskland som de øvrige EU-lande. TUI godkendte i marts og august sidste år hjælpepakker til TUI på grund af den voldsomme nedgang i salget af rejser.
Trods de tidligere kapitaltilskud fra Tyskland i marts og august sidste år, har coronakrisen forværret TUI’s finansielle situation. Som følge heraf risikerer TUI i øjeblikket at stå overfor insolvens, skriver EU-Kommissionen i pressemeddelelsen.
Tyskland har præsenteret EU for en gennemgang at den nu godkendte hjælpepakke, der dækker frem til 2025, og som indeholder betingelser for tilbagebetalingen. EU konstaterer også, at TUI ikke er markedsdominerende på nogle af koncernens landemarkeder.
Omsætningen faldt 58 procent
I TUI Groups seneste regnskabsår, der sluttede med udgangen af september, omsatte koncernen for 7,9 milliarder euro, et fald på 58 procent fra 18,9 milliarder euro i 2018-19 regnskabsåret. Det oplyste TUI i en pressemeddelelse i sidste måned.
Resultatet af den primære drift, EBIT, faldt fra et overskud i 2018-19 regnskabsåret på 893 millioner euro til et tab på lige over tre milliarder euro. Og antallet af medarbejdere er i perioden med coronakrisen dykket med en tredjedel, fra næsten 71.500 i forrige regnskabsår til lidt over 48.300 med udgangen af seneste regnskabsår.
Under normale rejseår har TUI Group 28 millioner gæster, tre ud af fire rejser med TUI’s europæiske aktiviteter. I Danmark havde TUI i 2019 som tredjestørste charterarrangør lige over 157.000 gæster.
Håber på 2019-niveau i 2022
TUI forventer, at man allerede i 2022 er tilbage på samme niveau som før coronakrisen. Krisen er ikke forbi, men der er kommet lys for enden af tunnelen og udsigterne for turismen og for TUI ser gode ud, hedder det. ”2021 bliver et overgangsår for turismen og 2022 forventes at vise en tilbagevende til niveauet før coronakrisen,” lød det.
Koncernchef Fritz Joussen sagde: “TUI var i god stand før coronakrisen og vi vil tilbage til fortids styrke så hurtigt som muligt. Markedet er der stadig, det samme er gæsternes efterspørgsel på rejser. TUI Group er hjulpet af, at vi under TUI-paraplyen har vores egne rejsebureauer, fem flyselskaber med over 100 fly, 400 hoteller og resorts, krydstogtskibe (TUI Cruises, der ejes i fællesskab med Royal Caribbean Group), så vi kan hurtigt genstarte.”
Hele den lange, engelsksprogede tekst fra pressemeddelelsen fra EU-Kommissionen om TUI-lånet kan ses via dette link.
Relaterede artikler: