I runde tal formidles 25 procent af alle turistovernatninger i de 27 EU-lande via Airbnb og andre korttidsudlejere, oplyser EU. Det er overnatninger som for eksempel hotelerhvervet dermed går glip af. Arkivpressefoto: Airbnb.

EU kræver flere udlejningsdata fra Airbnb

Airbnb og andre platforme for korttidsudlejning skal oplyse udlejningstal til myndigheder, siger EU. Bare i København er der 10.000 Airbnb-lejemål, hvilket udfordrer hoteller, siger Dansk Erhverv.

Airbnb, den amerikanske gigant for korttidsudlejning af private boliger, og andre tilsvarende udlejningsvirksomheder, skal på månedlig basis oplyse deres udlejningstal til relevante myndigheder i EU-landene. Det kræver EU-Kommissionen i et nyt udspil, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Airbnb og andre korttidsudlejere har i årevis været kritiseret for at give blandt andet hoteller unfair konkurrence samt udfordre boligmarkedet i for eksempel storbyer.

Reuters skriver, at i runde tal formidles 25 procent af turistovernatninger i de 27 EU-lande via Airbnb og andre korttidsudlejere. EU-Kommissionen forslag om skærpet informationspligt fra Airbnb og andre korttidsudlejere skal blandt andet også søge at samordne ens regler i EU-landene.

”Vores nye forslag skal give større gennemsigtighed inden for korttidsudlejning og skærpe kravet til registrering af udlejere,” lyder det fra EU-Kommissionen. Skal forslaget blive en realitet, skal det vedtages i de enkelte EU-lande.

Dansk Erhverv: EU-regulering vil hjælpe hoteller
I en pressemeddelelse i forbindelse med forslaget fra EU-Kommissionen skriver Dansk Erhverv, at EU-regulering af Airbnb og korttidsudlejning vil hjælpe boligmarkedet og hoteller.

Dansk Erhverv hilser forslaget fra EU-Kommissionen velkomment om, at Airbnb og andre platforme for korttidsudlejning fremover skal dele deres tal for bookinger med myndigheder i EU-lande. Initiativet ”kan forbedre boligmarkedet og sikre fair konkurrence for hoteller,” skriver Dansk Erhverv.

Korttidsudlejning presser et i forvejen hårdt spændt boligmarked. Det gør sig gældende i København, Aarhus og flere andre byer, hvor boligmanglen er stor, lyder det fra Dansk Erhverv.

Reglerne er hullede som en si
Lars Ramme Nielsen, markedschef for blandt andet turisme i Dansk Erhverv, siger i pressemeddelelsen:

”Centralt i forslaget fra EU-Kommissionen er, at Airbnb skal dele data med myndighederne, det er et ønske, vi i Dansk Erhverv længe har haft. For nogle år tilbage blev der indført et udlejningsloftet på 70 dage på korttidsudlejning af private boliger, men reglerne er hullede som en si, da udlejning af værelser ikke er inkluderet i udlejningsloftet, hvorfor kontrolopgaven er nærmest umulig.”

Airbnb har overblikket og nødvendige data, der vil kunne skabe transparens om, hvorvidt der sker systematisk erhvervsmæssig udlejning af lejligheder under dække, lyder det fra Dansk Erhverv som tilføjer:

”For det første skaber det unfair konkurrence for hoteller og hostels, der har orden i penalhuset, betaler skat og moms, uddanner elever og tager samfundsansvar. For det andet trækker det boliger ud af lejemarkedet, der vil kunne gå til de mange boligsøgende i landets store byer.”

Over 10.000 Airbnb-lejemål i København
Storkøbenhavn har i rundetal cirka 25.000 hotelværelser.

I København er der ifølge Dansk Erhverv over 10.000 Airbnb-lejemål tilgængelige på Airbnb, og en ny analyse fra Dansk Erhverv viser, at cirka 44 procent af dem er af ”høj tilgængelighed,” hvilket betyder, at de er tilgængelige mere end 60 dage om året. Det giver en indikation om, at udlejeren enten er meget fraværende på adressen.

”I byer med plads til alle, er der også plads til Airbnb, og selvfølgelig skal man som københavner eller århusianer kunne udleje sin bolig kortvarigt, når man for eksempel selv er på ferie,” siger Lars Ramme Nielsen og tilføjer:

”Men vi glæder os over EU-forslaget og opfordrer Airbnb til at komme reguleringen i forkøbet ved allerede nu at dele information med myndighederne om de lejemål, de udlejer.”

Airbnb: Ønsker ensartede EU-regler
Selv siger Airbnb i et opslag på sin pressehjemmeside, at man længe har ønsket ensartede udlejningsregler i EU-landene.

”Derfor byder vi forslaget fra EU Kommissionen velkommen. Forslaget fra EU foreslår klare og enkle udlejningsregler for Airbnb-udlejerne og at relevante myndigheder får bedre adgang til udlejningsdata,” hedder det blandt andet.

Airbnb, der startede i 2007 i San Francisco, har i dag ifølge egne oplysninger på verdensplan over fire millioner tilsluttede udlejere.

 

Relaterede artikler:

København blandt mest profitable airbnb-byer i Europa

Dansk Erhverv: “Airbnb-regler er hullet som en si”

Airbnb-udlejning kan være ulovlig