Europæere føler ikke, at de holder nok ferie, viser en undersøgelse fra Expedia. (Foto: Henrik Baumgarten).

Europæere lider af feriemangel

Europæerne føler ikke, at de holder nok ferie, viser nye tal. Det er særligt unge, som frygter at blive forfordelt på arbejdspladsen under ferien, som vælger at blive på arbejdet.

Europæerne føler, at de holder for lidt ferie. Det er konklusionen i en undersøgelse, som OTA’en Expedia står bag. I undersøgelsen oplyser Expedia, at op mod 80 procent af unge europæere i visse europæiske lande føler, at de mangler ferie.

Det er særligt generation Z, født efter 1994, som går med følelsen af at mangle ferie, mens det for eksempel blot er 38 procent af baby boomer-generation, som er født mellem 1946 og 1964, som har det på samme måde, skriver mediet Euronews.

Modsat er det 70 procent af de yngste på det britiske arbejdsmarked, som føler, at de ikke får nok fritid. I Frankrig er det 55 procent af baby boomerne, som mangler ferie, mens det samme gælder for 82 procent af generation Z.

Tyskland topper listen over lande, hvor respondenter rapporterer, at de føler, at de mangler ferie. Siden sidste år er andelen steget til 84 procent, mens 69 procent af franskmændene svarer det samme.

Er bange for at gå glip af noget
Boomerne tager oftere fri end deres yngre modstykker i generation Z. I Storbritannien svarer hele 53 procent af generation Z således, at der går seks måneder mellem deres ferier, mens blot 7 procent tager en pause fra arbejdet hver måned.

Ifølge Expedia skyldes det, at de yngre i højere grad lider af såkaldt FOMO – Fear of Missing Out – end ældre medarbejdere. Med andre ord er de simpelthen bange for, at der sker noget vigtigt på arbejdspladsen, mens de holder ferie, hvilket får dem til at holde tilbage med at bede om feriedage. Halvdelen af generation Z svarer, at de er bange for at gå glip af noget, mens det blot er 16 procent af boomerne, der siger det samme.

I Tyskland svarer de unge på arbejdsmarkedet, at de er bange for, at der bliver taget en beslutning på arbejdspladsen, hvor kolleger ender med få ekstra fordele på arbejdspladsen, mens de er på ferie, mens flere generation Z’ere end boomere svarer, at de føler skyldfølelse, når kolleger skal overtage deres opgaver, mens de er på ferie.

Mens svarene fra tyskerne viser, at mange på arbejdsmarked er bange for tage al den ferie, de har ret til, svarer 90 procent af briterne til gengæld, at de ønsker en fire dages arbejdsuge for at få mere tid til sig selv. 40 procent af disse ønsker at bruge den ekstra fridag på personlige aftaler og projekter i hjemmet, mens en fjerdedel siger, at de vil bruge tiden på at rejse.

 

Relaterede artikler:

Flest danskere på sommerferie i uge 29 og 30

Oplever større efterspørgsel på skiferier end i 2023

Sygdom, strejker og tyveri bekymrer ferierejsende