Få kvindelige direktører i flyselskaber

Easyjets koncernchef, Carolyn McCall.

Easyjets koncernchef, Carolyn McCall.

LUFTFART: Af de 252 flyselskaber verden over, som er medlem af International Air Transport Association, IATA, har kun 15 kvinder i spidsen som f.eks. koncernchefer – heraf et af Europas største.

Luftfarten er notorisk for nærmest kun at have mænd som f.eks. koncernchefer for flyselskaber. Mens der for fem år siden var 15 kvinder som koncernchefer eller adm. direktører for flyselskaber verden over, er tallet i år det samme… Det viser opgørelse fra CAPA, Centre for Aviation.

Flyselskabet med flest kvinder som topchefer er det malaysiske lavprisselskab AirAsia, der har tre kvinder på topposter, mens sydamerikanske Avianca har to. Der er syv kvinder i spidsen for lavprisselskaber verden over mod otte i full service-selskaber. Omvendt er der mange flere full service-selskaber eller regionale flyselskaber.

Asien har flest kvinder øverst for flyselskaber, seks i alt, fulgt af fire i Europa, tre i Sydamerika og resten i Mellemøsten (f.eks. Rasha A. Alroumi hos Kuwait Airways) og Afrika. Der er ingen kvinder i spidsen for nordamerikanske flyselskaber, viser opgørelsen.

I Europa har Easyjet som eneste store flyselskab en kvinde som koncernchef, Carolyn McCall. Også tyske TUI Group, der bl.a. udfører charterflyvninger, har en kvinde på den øverste post, nemlig Chris Browne.

De to andre flyselskaber i Europa-regionen med kvinder som koncernchefer er begge russiske, Transaero Airlines, Olga Pleshakova, og Yakutia Airlines, Olga Fedorova.