”WHO sagde først et, og så noget andet. Det skaber forvirring. Udenrigsministeriet afklarede allerede med de danske sundhedsmyndigheder tirsdag aften, at færdigvaccinerede danskere over 60 år fortsat kan rejse,” sagde direktør for Borgerservice, Erik Brøgger Rasmussen, onsdag morgen til TV 2 News. Arkivfoto: Matthias Wagner.

Færdigvaccinerede over 60 år kan stadig rejse

WHO skabte tirsdag aften forvirring i rejsebranchen, da man først skrev, at alle over 60 år skulle undlade udlandsrejser. Det blev senere præciseret til kun at gælde ikke-færdigvaccinerede.

Spredningen af den nye coronavariant omikron fik tirsdag aften Verdenssundhedsorganisationen WHO under FN til at fraråde udlandsrejser for sårbare og alle borgere over 60 år.

Senere blev den opsigtsvækkende opfordring korrigeret. WHO tydeliggør nu, at rejseanbefalingen ikke omfatter færdigvaccinerede, men kun uvaccinerede og sårbare over 60 år, skriver TV 2.

Erik Brøgger Rasmussen, direktør i Udenrigsministeriet for blandt andet Borgerservice, sagde allerede tirsdag aften, at dén rejsevejledning fra WHO ikke var gældende for færdigvaccinerede over 60 år.

Til TV 2 News sagde Erik Brøgger Rasmussen onsdag morgen: ”WHO sagde først et, og så noget andet. Men det skaber forvirring. Udenrigsministeriet afklarede allerede med de danske sundhedsmyndigheder i aftes, efter den første WHO-melding, at færdigvaccinerede danskere fortsat kan rejse. Og det stemmer nu med den opdaterede melding fra WHO.”

Erik Brøgger Rasmussen sagde videre, at man nærmest ikke kan finde nogle danskere over 60 år, der ikke er færdigvaccineret.

Den nye variant giver masser af udfordringer
Til spørgsmålet om hvilke udfordringer, den nye omikron-variant giver Borgerservice, sagde Erik Brøgger Rasmussen:

”Den giver masser af udfordringer, fordi vi foreløbig ved så lidt om den; er den mere smitsom, virker vacciner over for den, bliver man mindre syg og så videre. Det gør det svært at give klare anvisninger. Vi har lige nu ti lande i det sydlige Afrika i rød i de danske rejsevejledninger, dér skal man lade være med at rejse til.

Men vi bliver klogere de kommende dage og uger, og vil helt sikkert se tilpasninger i vores anbefalinger og hos andre lande, efterhånden som vi bliver klogere på denne variant,” sagde direktøren for Borgerservice.

Om de fremtidige rejsevejledninger, sagde Erik Brøgger Rasmussen til TV 2 News, at det fortsat er umuligt at kigge i en krystalkugle for at se, hvad der sker de næste måneder, eller bare frem mod jul.

“Vi tilpasser løbende rejsevejledningerne, men jeg kan ikke love, at juleferien bare er sikret for alle. Men mange, der planlægger juleferie, skal nok komme afsted – men man skal have en Plan B. Omvendt er vi et bedre sted end i marts sidste år (hvor coronakrisen for alvor begyndte, red.), fordi mange i Danmark er vaccineret og bliver booster-vaccineret,” sagde UM-direktøren.

Erik Brøgger Rasmussen tilføjede, hvad han også tidligere har sagt til STANDBY.DK, at han selv med familie regner med en skiferie i Alperne i starten af det nye år.

Relaterede artikler:

Politisk beslutning om der lukkes for udlandsrejser

”Har jeg indflydelse? Det tror jeg nok jeg har”

”Konspirationsteoretikere koster jobs i turismen”