Færgerute solgt

færge helsingør helsingborg scandlinesREDERIER: Scandlines rute mellem Helsingør og Helsingborg er købt af en australsk investeringsfond. Dermed fortsætter australske interessers opkøb i dansk infrastruktur – australsk kapitalfond er storaktionær i Københavns Lufthavn.

Rederierne Scandlines og Stena Line har hidtil ligeligt ejet færgeruten Helsingør-Helsingborg, men nu har de solgt til en investeringsfond, First State Investments, en del af Commonwealth Bank of Australia.

Med udgangen af januar overtager First State driften af ruten, i starten med støtte fra Scandlines og Stena Line. De fem skibe, der betjener ruten, indgår i aftalen, ligesom ruten fortsat vil blive markedsført som Scandlines Helsingør-Helsingborg. Alle medarbejdere kan fortsætte i deres stillinger på samme vilkår.

Scandlines’ koncernchef, Søren Poulsgaard Jensen, siger i pressemeddelelse: ”Vi er overbeviste om, at der fremadrettet kun er én ejer af ruten.”

Med salget har før så store Scandlines nu kun to passagerruter tilbage, fra Rødby til Puttgarden samt mellem Gedser og Rostock. Hertil kommer rederiets BorderShops i Puttgarden og Rostock. I år indsætter Scandlines to nye færger på ruten Gedser-Rostock.

Scandlines blev grundlagt i 1998. Rederiet har endnu ikke opgjort tallene for sidste år, men i 2013 transporterede det 11 mio. passagerer og 2,5 mio. personbiler samt 0,7 mio. ”fragtenheder” på sine tre ruter Rødby-Puttgarden, Gedser-Rostock og Helsingør-Helsingborg.

Med købet af Helsingør-Helsingborg ruten har australske interesser øget sine ejerandele i dansk infrastruktur. Den australske kapitalfond Macquarie ejede indtil 2012 over 57 pct. af aktierne i Københavns Lufthavn. Macquarie solgte i juni 2012 dog 30,8 pct. af sine aktier i lufthavnen til canadisk pensionskasse for skolelærere, Ontario Teachers’ Pension Plan Board. Den danske Stat ejer i dag 39,2 pct. af Københavns Lufthavn.