Der er endnu ingen officielle fotos fra den kommende James Bond-film fra Færøerne. Men det vides, at nogle af optagelserne skete i og omkring bygden Trøllanes på øen Kalsoy. Her billede fra Trøllanes; foto Erik Christensen via Wikipedia.

Færøerne har baggrundsrolle i ny James Bond-film

Til april har den nye James Bond-film verdenspremiere. Optagelserne er foregået verden over, herunder på Færøerne – men hvad der er med fra øgruppen, er stadig hemmeligt.

Siden den første officielle James Bond-film kom i 1962, Dr. No, har James Bond kysset med i hvert fald én dansk pige, Cecilie Thomsen, og været oppe imod mindst tre danske skurke, Ulrich Thomsen, Mads Mikkelsen og Jesper Christensen.

Men der har vist aldrig været optaget scener til en James Bond-film i Danmark eller på dansk territorium. Det ændres med den næste film om verdens mest berømte agent, No Time to Die, den 25. i rækken – og Daniel Craigs sidste som Agent 007; en af skurkene i den nye film er danske David Dencik.

Forleden kom den første officielle trailer for filmen – og avisen The Guardian skriver, at blandt de steder, den nye Bond-film er optaget, er Italien, Jamaica, London, Norge og Skotland – samt Færøerne.

Filmen har et budget på cirka 1,7 milliarder kroner, så der skal der ekstra indtægter til – fra blandt andet de lande, hvor filmen optages, samt såkaldt product placement; for eksempel biler og motorcykler, champagne og andre drikkevarer, tøj og ure. Ifølge avisen har de norske filmmyndigheder betalt tæt på 40 millioner kroner for at nogle optagelser skulle ske i Norge.

Færøerne ikke hovedlocation
Guðrið Højgaard, administrerende direktør for Færøernes Turistråd siden 2012, siger til STANDBY.dk: ”Det er location, baggrundsscener, der er blevet spillet ind her, Færøerne er ikke en hovedlocation, selv om man aldrig ved, hvor meget der kommet med i filmen.”

Tidligere havde Færøernes Turistråd, VisitFaroeIslands.com, kontakten til filmselskaber og TV-stationer, der ønskede at foretage optagelser på Færøerne. Men i starten af 2018 blev Det Færøske Film Institut, Filmshusid, oprettet – og som nu står for disse kontakter med dets administrerende direktør Tina í Dali Wagner i spidsen.

Tina Wagner siger til STANDBY.dk: ”Alle ved det næsten, men jeg må først fortælle noget til januar. Jeg må ikke engang sige, hvilken international filmproduktion, det drejer sig om – og jeg har mundkurv på til midten af januar. Det er ikke engang officielt endnu, hvor i verden filmoptagelserne er foregået – det, der har været omtalt, er noget medierne har opsnuset.”

Ifølge den færøske hjemmeside guidetofaroeislands.fo er der dog tale om optagelser til den nye James Bond-film og at disse, uden skuespillere, skete i slutningen af september og starten af oktober. Optagelserne var ifølge det oplyste koncentreret om øen Kalsoy og bygden Trøllanes og det nærliggende berømte fyrtårn Kallur.

Der var blandt andet også helikopteroptagelser mens filmholdet var på Færøerne – helikopteren blev sejlet til hovedstaden Torshavn og derfra transporteret til Kalsoy, der blandt andet også har fire tunneler, som måske også kommet med i filmen.

Meget af filmholdets udstyr – herunder helikopteren – blev sejlet til og fra Torshavn med Smyril Lines passager- og fragtfærge Norrøna, der hele året betjener ruten mellem navnlig nordjyske Hirtshals og Torshavn, skriver guidetofaroeislands.fo

Flere James Bond-optagelser i Norden
Mens det er første gang at der kommer optagelser fra en James Bond-film fra dansk territorium, har der mindst fem gange været skud fra såvel Island som Norge i en række tidligere Bond-film – uden selve James Bond-skuespilleren har været i landene i forbindelse med optagelserne.

Det var til filmene You Only Live Twice (1967) A View to a Kill fra 1985 (sidste gang Roger Moore optrådte som 007) og Die Another Day fra 2002.

Relaterede artikler:

Færøernes turistchef højt til tops

Tom Cruise var altså i Norge

Film og TV-serier trækker turister til Kroatien