Juli i år var den bedste i Aalborg Lufthavns historie med en samlet fremgang på over 13 procent i forhold til samme måned sidste år. Der var navnlig stor stigning i udenrigstrafikken, mens chartertrafikken faldt 8,8 procent. Foto: Aalborg Lufthavn.

Færre charterpassagerer i danske lufthavne

Sidste måned var der 31.000 færre charterpassagerer i Danmarks tre største lufthavne end i juli sidste år. ”Men der er en god forklaring,” siger formand for charterselskabernes brancheforening.

Lufthavnene i København, Billund og Aalborg havde samlet næsten 31.000 færre rejsende med charterfly i juli i år sammenlignet med samme måned sidste år.

Københavns Lufthavn havde sidste måned 222.460 chartergæster, et minus på 9,2 procent i forhold til juli sidste år. I Billund var der 144.703 charterrejsende, et drop på tre procent, mens 38.087 fløj fra og til Aalborg på charterferie, en tilbagegang på 8,8 procent sammenlignet med juli sidste år.

Niels Grosen, formand for Rejsearrangører i Danmark, RID, charterselskabernes brancheforening, og til daglig administrerende direktør i Danmarks fjerdestørste charterrejsebureau, Apollo Rejser, siger til STANDBY.dk om nedgang af charterpassagerer i juli i år i forhold til samme måned sidste år:

”Hovedårsagen til ændringen er af kalendermæssig karakter. I 2017 var der fem lørdage og fem søndage i juli – juli i år havde fire lørdage og fem søndage. En lørdag mindre i juli i år, der i stedet blev en tirsdag, gør en stor forskel. Weekenddagene, og dermed lørdage, er klart de største afrejsedage for alle charteroperatører, så når vi mister en lørdag og får en tirsdag mere, så falder passagertallet,” siger Niels Grosen og tilføjer:

”Det mener jeg klart er hovedårsagen til faldet mellem juli i år og sidste år. En mindre årsag kan være, at i juli sidste år var hvert fly stopfyldt – i år kan der have været enkelte tomme pladser, også fordi der vel var 15 grader til forskel i Danmark mellem juli 2017 og juli 2018.”

Apollo Rejser har seks-syv gange så mange rejsende på en lørdag som en tirsdag. ”Og jeg tror det er i samme størrelsesorden hos de øvrige charteroperatører. Mange gæster husker også sidste års regnfyldte danske sommer og har allerede sidste år eller tidligt i år købt charterrejsen til denne sommer. Forsalget var i hvert fald rigtig godt til dette års sommerferie,” siger RID-formanden.

Netop forskellen i varmen i Danmark i år sammenlignet med sidste år giver også direktør i Billund Lufthavn, Jan Hessellund, som årsag til faldet af charterrejsende: ”Varmen på de hjemlige danske breddegrader har haft en effekt på antallet af ferierejsende på flyene – men erfaringen viser, at mange der holdt sommerferie i Danmark, søger en udenlandsrejse i efteråret og vinteren, så vi håber at se gæsterne senere på året,” siger han.

Tror på samme salg i år
De 15 medlemmer af RID står for cirka 90 procent af de solgte charterrejser i Danmark. Sidste år solgte RID-medlemmerne 1.053.330 ferierejser med afrejse fra Danmark – mod 1.025.689 rejser i 2016, en stigning på 2,7 procent. Det viser statistikken for RID-medlemmerne for 2017.

Tallene er reelt højere, da nogle charterbureauer også medtager de rejser, de solgte i Sverige, men med afrejse fra danske lufthavne, primært Københavns Lufthavn. Medtages disse tal for de solgte rejser i Sverige og med afgang fra danske lufthavne, kommer det samlede tal op på 1.229.705 passagerer mod 1.168.428 i 2016, viser de officielle RID-tal.

Niels Grosen siger, at trods færre chartergæster i de tre største danske lufthavne sidste måned sammenlignet med juli sidste år, så forventer han stadig, at RID-medlemmerne i år sælger cirka samme antal rejser som sidste år.

Fra januar til juli i år er antallet af charterrejser til og fra Københavns Lufthavn dog faldet 2,7 procent til 898.870 i år, mens der i Billund Lufthavn i samme periode har været en fremgang på 0,6 procent til 523.452 i forhold til de syv første måneder af 2017.

Relaterede artikler:

TUI kraftigt tilbage på det danske chartermarked

Danske rejsebureauer på kurs mod ny rekord

TUI vil atter være størst i Danmark