Fantastiske forventninger er altid størst – også til jul

Ejvind Olesen.

JULEKLUMME: I rejsebranchens forunderlige verden er ikke alle parate til at sige, hvad de ønsker sig allermest. Men så må vi jo gætte. På fantasiens vinger.

Af Ejvind Olesen

Nej, jeg har aldrig fejret juleaften i udlandet. Men jeg har en aften forinden været julemand ved julefrokosten i et større udenlandsk flyselskab i København. Det snerper da. Om jeg fik mine ønsker opfyldt skal ved denne lejlighed være usagt, men jeg kender nogen, der gjorde.

Hvis jeg i dag skulle gætte på nogen i rejsebranchen, der håber på, at deres forventninger går i opfyldelse, selv om de lyder usandsynlige, så må det være lufthavnschef Thomas Woldbye, som satser på at få 17 nye langruter i løber af de kommende 20 år. Det kan være, han bliver nødt til at åbne en rute fra Kastrup til Roskilde for at nå så højt, men i tiden indtil da, kan forventninger bære meget. Også at se nogle flyruter forsvinde ud ad bagdøren, mens der investeres store summer ved fordøren.

Koncerndirektør Lars Sandahl Sørensen fra SAS ønsker sig mest af alt 500 Thai-stewardesser til at bemande den nye base i Dublin. Også her kan de hede langrutedrømme forsvinde i den blå luft. Men så kan man da altid flyve fra Dublin til Cork i timedrift. Og servere friske laks fra Galway.

Pressechef i TUI Nikolai Johnsen ønsker sig 10 kilo økologisk grus til at strø foran butikken på Rådhuspladsen, når det bliver sne-og isglat på fortovet udenfor. Det er ganske vist lidt dyrere, men han er overbevist om, at de hos Bravo Tours i Herning kun bruger jysk sand. Og det vinder man altså ikke nye kunder på.

Det kan man så gøre på anden vis, fortæller Peder Hornshøj, som har skrevet en ønskeseddel til Glyngøre Fisk. Han har allerede fået et ønske opfyldt, nemlig en udvidelse af fiskekvoterne i Nordsøen – eller Vesterhavet – som de siger på de kanter, med glædelig jul fra EU. Nye leverancer med flyvefisk er på vej til passagererne, når de skal hjem fra Gran Canaria.

Billund Lufthavns adm. direktør, Kjeld Zacho Jørgensen, er med rette stolt over for første gang at have passeret tre millioner passagerer på et år. Han er ikke misundelig på København. Han satser på ungdom. Derfor blev en to-årig valgt som passager nr. tre millioner. Det han ønsker sig nu, er en jernbane med rigtige tog. Ikke såkaldte togbusser. Det er helt almindelig busser, som bare kører endnu langsommere end de forsinkede tog. Han ved allerede, at han får en ny hal i 2018. Der vil også blive indrettet et legerum med Legoklodser til de helt små to-årige.

Horestas direktør Katia Østergaard savner Ole Sohn. Hun har ganske vist sit flotte smil placeret solidt hos De Konservative, men Ole forstod hendes varmeste følelser om hotelbranchens fremtid. Han sad bare for kort til at få dem gennemført. Og blandt hans efterfølgere var nuværende beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen. Åh, det var så godt, hvad han sagde. Men inderst inde vidste hun jo, at det var varm luft. Nu satser hun på partifælle Brian Mikkelsen. Hun kom til at tænke på en gammel revyvise. ”Det eneste jeg ønsker mig er lavere moms, lavere moms, lavere moms….” Den gave kommer hun ikke til at pakke ud juleaften. Men man kan jo ønske sig så meget andet.

Danmarks turistchef Jan Olsen med den lidt tungere betegnelse, adm. direktør for Visit Denmark, var klar over, at den stod på billigere gaver i år. Både den forhenværende og den nuværende finansminister havde skåret en ordentligt bid af i det kommende år. Han har imidlertid fået en genial idé, som en julehilsen til kunderne ude og hjemme. Han vil sende hver en tegning med dedikation fra de børn, som sender en tegning ind til TV-Lorrys vejrudsigt. Der skal endelig ikke tekst på, for eksempel ”Blokhus i juli”. Den risiko vil han ikke løbe.

Topchefen for DFDS, Niels Smedegaard, svømmer i penge, som en anden Onkel Joachim. Han ønsker sig et krydstogtskib større end verdens største fra Royal Caribbean. Det skal bygges på værftet i Åbo i Finland, men kan til gengæld ikke gå under Storebæltsbroen. Det gør heller ikke noget. Det skal kun sejle mellem København og Oslo. Billetterne skal være gratis. Driften finansieres af salg af agurker til norske passagerer.

Længe inden næste jul kommer Danish Travel Award igen. Her ønsker SAS, at det må blive til otte trofæer, eller det dobbelte af i år. Norwegian vil starte en ny rute fra Aalborg til Hønefoss for at pleje de gode forbindelser mellem Danmark og Norge og håber på den måde at komme i betragtning.

På vandet er Royal Caribbean suveræn. ”Vi satser på at beholde førstepladsen som bedste krydstogtskib frem til år 2050,” siger landechef Jacob Kock. Det eneste, der truer os, er Kanalrundfarten.

Alle kan ikke få deres ønsker opfyldt. Men forventningens glæde er som altid den største.

Glædelig jul.