”FDM travel kunne ikke nøjes med en fritidsdirektør”

Jan Lockhart.

”FDM travel er i god vækst – derfor har det store ferierejsebureau brug for en direktør på fuld tid”, siger FDM’s koncernchef. Samtidig skal Jan Lockhart som ny adm. direktør atter skaffe sorte tal på bundlinjen.

”Med en årlig omsætning på 720 mio. kr. er FDM travel alt for stor til blot at have mig som ”fritidsdirektør.” Derfor har vi nu professionaliseret i ledelsen ved at ansætte en adm. direktør og skiftet ud i bestyrelsen. FDM travel har vækst og voksende volumen, derfor måtte vi styrke rejsebureauet på ledelsesniveauet.”

Det siger koncernchef for FDM, Thomas Møller Thomsen, til standby.dk i forbindelse med, at FDM i fredags meddelte, at det har ansat 47-årige Jan Lockhart som adm. direktør for rejsebureauet. Hidtil har Thomas Møller Thomsen ud over sine andre pligter i FDM-koncernen også været adm. direktør for FDM travel.

Ligeledes er der ændret i rejsebureauets bestyrelse. Thomas Møller Thomsen bliver formand og bestyrelsen får tre medlemmer mod tidligere fem.

De to nye i bestyrelsen er Jens Wittrup Willumsen, tidligere direktør i SAS og i dag bl.a. bestyrelsesformand for VisitDenmark og Air Greenland, ligesom han er næstformand i bestyrelsen for færøske Atlantic Airways. Det andet nye bestyrelsesmedlem i FDM travel er Ulrik Bülow, der indtil udgangen af 2004 gennem to år var adm. direktør for VisitDenmark og som i dag sidder i en række virksomhedsbestyrelser.

Jens Wittrup Willumsen siger til standby.dk: ”Jeg sagde ja til bestyrelsen for FDM travel, fordi rejsebranchen er spændende og udvikler sig heftigt. Det gælder virkelig om at være dygtig for at lykkes.”

FDM travel har økonomisk kørt godt de seneste år – men det store ferierejsebureau fik millionunderskud i 2011 og 2012; alene konkursen i Cimber Sterling i maj sidste år kostede bureauet ni mio. kr.

Hvor stort det endelige underskud bliver for 2012 ved Thomas Møller Thomsen endnu ikke, siger han.

Thomas Møller Thomsen understreger, at fordi der kommer en fuldtids adm. direktør for FDM travel, får det ingen betydning for rejsebureauets ledende medarbejdere; en af de bedst kendte er produktionschef Jesper Ewald, der også er formand for Danmarks Rejsebureau Forening

Ifølge rejsebrancheanalytiker Ole Egholm tabte FDM travel fra 2000 til 2005 i alt knap 32 mio. kr. Herefter kom ”fem stærke år – 2006-2010 – hvor de på fem år tjente 44 mio. kr.

”For mig var det et stort chok at se det underskud, de fik i 2011 på 7,4 mio. kr. Her var den vigtigste forklaring – og helt sikker også en del af årsagen, men næppe den hele – at FDM travel blev hårdt ramt af momsindførelsen på rejser indenfor EU,” siger Ole Egholm til standby.dk

FDM travel har rejsebureauer i otte danske byer og beskæftiger i alt 120 medarbejdere, oplyser FDM.

Jan Lockhart siger til standby.dk: ”Jeg og FDM begyndte at kommunikere et stykke tid før jul – så det er gået hurtigt. FDM har rigtig spændende og stor forretning, som skal udvikles videre – det skal jeg bidrage til. Jeg var færdig med min konsulentopgave for Apollo i Danmark og skulle finde noget mere permanent. Og FDM travels forretningsmodel er spændende med to stærke spor, online booking og skræddersyede rejser.

Nej, der er ingen planer om charter – omvendt står det ikke i FDM travel forretningsgrundlag, at charterrejser er forbudt…,” siger Jan Lockhart, der underskrev kontrakten med FDM travel i sidste uge.

Stand Bys kommende januar-februar udgave har meget mere om ændringerne i FDM travel.