Ankommende passagerer i danske lufthavne skal ikke screenes for den nye SARS-lignende nCoV-virus. Arkivpressefoto fra Københavns Lufthavn: Bardur Mikladal.

Flere lufthavne screener mod virus – ikke i Danmark

Sundhedsstyrelsen, der i Danmark afgør om der skal screenes mod den nye SARS-lignende nCoV-virus, har ingen planer for danske lufthavne. Tyskland og England har beredskab klart i lufthavne.

Indtil nu har den nye kinesiske nCoV-virus kostet mindst 17 dødsfald i Asien, 15 af de døde var over 60 år. Op mod 700 i navnlig Asien er rapporteret smittet, ifølge Verdenssundhedsorganisation, WHO.

En lang række lufthavne i navnlig Asien screener passagerer, der ankommer med direkte fly fra den kinesiske millionby, Wuhan, hvor virussen menes at være opstået.

Fem tyske lufthavene – Berlin, Düsseldorf, Frankfurt, Hamborg og München og Berlin – er udpeget som lufthavne, hvor fly til Tyskland skal lande, hvis for eksempel besætningerne har mistanke om, at en passager er smittet med den SARS-lignende nCoV-virus.

I London Heathrow er Terminal 4 udpeget som stedet, fly med muligt smittede passagerer, skal parkere ved. I T4 er der særlig facilitet til at vurdere muligt smittede rejsende, skriver SkyNews.com

I USA, hvor der er rapporteret et enkelt tilfælde af nCoV-virus, skal fly med passagerer med mistænkelig symptomer lande i disse lufthavne: Atlanta, Chicago, Los Angeles, New York (JFK) og San Francisco.

Ingen screeningsplaner for danske lufthavne
I Danmark er der i øjeblikket ingen planer om screening af ankommende flypassagerer, sagde pressevagten i Sundhedsstyrelsen torsdag eftermiddag til STANDBY.dk

”Det er det ikke lige nu, og det er baseret på erfaringer fra tidligere, der ikke gav nogen effekt – i stedet vil det være mere effektivt at screene for smittede passagerer i afrejselufthavnene. Vi holder naturligvis meget øje med udviklingen, men intet har ændret sig,” siger pressevagten.

Pressevagten henviser til udtalelse fra Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, til DR.dk

Her sagde Søren Brostrøm til spørgsmålet om der er behov for screeninger i danske lufthavne, at det er der ikke. Han udbyggede ved at sige:

”Først og fremmest fordi den erfaring vi har fra SARS-udbruddet i 2002 fra mange lande viser, at det ikke virker. Det er ikke særlig effektivt. Det er mere effektivt at screene folk, når de udrejser fra Kina.”

Millionbyer isoleret
Den nye nCoV-virus menes opstået i den kinesiske millionby Wuhan, der nu er blevet nærmest isoleret fra omverden. Også flyvninger til og fra byen er indstillet – herunder de fire direkte ruter fra Wuhan til Europa, til London Heathrow, Moskva, Paris og Rom.

Også millionbyen Huanggang, der ligger under 100 kilometer fra Wuhan, er ifølge internationale medier indtil videre sat i karantæne.

Gode råd fra Sundhedsstyrelsen
På sin hjemmeside skriver Sundhedsstyrelsen i Danmark:

”Sundhedsstyrelsen vurderer, at der er meget lille sandsynlighed for, at sygdommen kommer til Danmark, men følger situationen nøje.

Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke screeningstiltag i for eksempel lufthavne i forbindelse med indrejse i Danmark. Hvis der mod forventning skulle komme personer til Danmark med mistanke om sygdommen, så er de danske sundhedsmyndigheder og sundhedsvæsenet klar til at håndtere dette. Skejby og Hvidovre sygehuse har begge særlige afdelinger for smitsomme sygdomme.

De almindelige rejseråd, hvis man rejser i de berørte områder, er som følger:

Vaske hænder hyppigt og grundigt med sæbe og vand, brug eventuelt håndsprit.

Undgå tæt kontakt med syge personer med symptomer fra luftvejene (hoste og opspyt).

Host i albuen, ikke i hånden – og undgå kontakt med levende og døde dyr,” lyder det fra Sundhedsstyrelsen.

Relaterede artikler:

USA-lufthavne screener for ny SARS-agtig virus

Frygter ny virus der kan minde om SARS

Analyse af største faremomenter ved rejser i år