SAS flyver på fire af Europas mest trafikerede internationale ruter – og betjener også to europæiske indenrigsruter med flest flyvninger. (Arkivfoto: © Thorbjørn Brunander Sund, Danish Aviation Photo)

Flere SAS-ruter blandt Europas mest trafikerede

Forbindelserne mellem København, Oslo, Stockholm og Helsinki er blandt Europas mest trafikerede internationale ruter – fra København til Oslo og Stockholm er der 25.000 flyvninger om året.

(artiklen er opdateret med de travleste langruter fra Europa)

OAG.com, der indsamler og analyserer data om flyselskaber og lufthavne, har netop udgivet sin seneste Busiest Routes med verdens største flyruter mål i antal afgange.

Perioden dækker fra marts sidste år til februar i år og medtager flyselskaber med mindst 500 ruteflyflyvninger om året på ruterne. OAG opdeler ruter i korte distancer, op til 1.500 kilometer, medium, op til 4.000 kilometer samt langruter, over 4.000 kilometer.

Verdens mest trafikerede rute var på sydkoreansk indenrigs mellem hovedstaden Seouls primære lufthavn, Seoul Gimpo, og den sydkoreanske ø Jeju; her var der i perioden 79.460 flyvninger fra syv flyselskaber. Verdens mest betjente internationale rute var mellem Malaysias hovedstad, Kuala Lumpur, og Singapore med 30.187  flyvninger fra otte selskaber.

Europas største internationale rute er den eneste på top 10-listen, der flyver ud af Europa – nemlig mellem London Heathrow og JFK-lufthavnen i New York. Her var der fra marts sidste år til udgangen af februar i år 14.195 flyvninger med fire flyselskaber.

På andenpladsen kom Dublin-London Heathrow med 13.855 flyvninger og som nummer tre, igen en London Heathrow-rute, denne gang til Amsterdam med 13.115 flyvninger.

Herefter dukker de nordiske ruter op. SAS flyver på alle de fire største, men har blandt andet konkurrence fra Finnair på Helsinki og fra Norwegian.

Der var fra marts sidste år til februar i år 12.841 flyvninger mellem Stockholm og Oslo, fra Stockholm til København på femtepladsen var der 12.679 flyvninger og mellem København og Oslo 12.383 flyvninger.

Europas 7. største internationale rute – Lissabon-Madrid – havde i den nævnte periode 11.843 flyvninger, Stockholm-Helsinki 11.653 flyvninger, London Heathrow til München 10.282 flyvninger og på 10. pladsen kom Barcelona-London Gatwick med 10.185 flyvninger fra marts sidste år til udgangen af februar i år.

Barcelona-Madrid er Europas største indenrigsrute
Europas største indenrigsrute var i den nævnte periode mellem Barcelona og Madrid med over 18.800 flyvninger. Herefter følger indenrigsruter indenfor såvel Rusland som Tyrkiet. På fjerdepladsen lander Frankfurt-Berlin med 17.591 flyvninger i perioden.

Skandinaviens største indenrigsrute målt i flyvninger er Oslo-Trondheim på syvendepladsen blandt Europas største indenrigsruter med 16.940 flyvninger og på 10. pladsen på denne liste er Bergen-Oslo, hvor der var 16.451 flyvninger mellem marts sidste år og februar i år, viser tallene fra OAG.com

London Heathrow dominerer langruter fra Europa
Listen fra OAG omfatter også de mest travle langruter, over 4.000 kilometer, til og fra Europa. Ni af de ti ruter er til og fra London Heathrow.

Den mest trafikerede er den nævnte mellem London Heathrow og New Yorks JFK-lufthavn med 14.195 flyvninger i den nævnte periode.

Herefter følger Heathrow til Dubai, lige over 7.100 flyvninger og Heathrow til Los Angeles med knap 6.700 årlige flyvninger.

De næste på listen er også fra Heathrow – til henholdsvis Chicago, Newark-lufthavnen ved New York, Hong Kong og Singapore, sidstnævnte havde over 5.000 årlige flyvninger.

På 8. pladsen kom Paris de Gaulle til JFK i New York fulgt af endnu to fra Heathrow til New Delhi i Indien samt Washington DC med over 4.400 flyvninger på sidstnævnte rute.

Relaterede artikler:

Singapore Airlines klar til verdens længste rute

IATA klar med kode til ny kæmpelufthavn

Singapore Airlines topper atter anerkendt hitliste