(Foto: © Thorbjørn Brunander Sund, Danish Aviation Photo)

Flyselskab betaler milliondom og undgår fogedsag

Det spanske flyselskab Vueling har nu betalt de cirka 1 millioner kroner, det ikke havde afregnet efter domme i Københavns Byret om kompensation til forsinkede flypassagerer. Dermed undgås planlagt fogedsag.

Sagerne skyldes domme på vegne af danske flypassagerer i forbindelse med EU-Forordning 261. Den omhandler flypassagerers ret til kompensation på 250, 400 eller 600 euro ved flyrejser indenfor EU-landene i forbindelse med blandt andet aflysninger eller forsinkelser på over tre timer.

Michael Villemoes Larsen, administrationschef i Københavns Byret, bekræfter STANDBY.dks oplysninger om, at Vueling nu har afregnet sine mellemværender og at det i alt drejede sig om cirka 100 sager.

Fordi Vueling nu har betalt efter dommene i navnlig Københavns Byret, har Fogedretten aflyst den planlagte fogedforretning i dag, mandag, mod Vueling i Københavns Lufthavn. Her ville fogeden forsøge at gøre udlæg i Vuelings fly for at få inddrevet pengene.

”Sagen om Vueling kom i Fogedretten fordi en eller flere, der har fået medhold i byretten om kompensation, men ikke fået pengene udbetalt, giver sagen til fogedretten, så den kan inddrive pengene,” siger Michael Villemoes Larsen og tilføjer:

”Men det var første gang, at en sag om manglende kompensation til flypassagerer var kommet så vidt, at der skulle holdes en fogedforretning i Københavns Lufthavn. De fleste flyselskaber betaler når de har fået dom i byretten. Nogle flyselskaber, der for eksempel ikke har kontor i Danmark, hvor fogedretten kan møde op, tror måske, at de dermed kan undgå at betale, fordi vi ikke kan komme efter dem. Men de har nok respekt for en mulig konkret fogedsag.”

I alt har Københavns Byret i denne tid 1.500 verserende sager mellem forsinkede flypassagerer og flyselskaber.

Vueling er del af International Airlines Group, IAG, med blandt andet British Airways, spanske Iberia samt irske Aer Lingus. Vueling, der har flere ruter fra navnlig Spanien til København, var sidste år 16. største flyselskab i Københavns Lufthavn med over 333.000 passagerer.

Udbetaler nu til passagererne
Beløbet på de cirka en million kroner omfatter udover selve kompensationsbeløbene til de berørte passagerer, der havde gjort krav gældende og fået medhold i for eksempel byretten, også en række andre udgiftsposter. Det er blandt andet advokatsalærer, retsafgifter og renter på de for sent udbetalte kompensationer.

Af de 100 domme til Vueling, der havde hobet sig op efter kendelserne i byretten mod flyselskabet, stammer omkring 70 for sager fra kompensationsfirmaet  Flyforsinkelse.dk har ført dem på vegne af passagerer. Når Flyforsinkelse.dk har fået pengene hjem fra flyselskabet, tager kompensationsfirmaet 25 procent af det udbetalte beløb i honorar.

”Vi har nu fået pengene fra Vueling til vores kunder og begyndte i denne uge at udbetale dem til kunderne,” siger Line Jensen, marketing manager i Flyforsinkelse.dk til STANDBY.dk og tilføjer, at firmaet også har prøvet at få Vueling til at betale, hvad det skyldte til de danske passagerer, via blandt andet den spanske modsvarighed til fogedretten i Danmark.

”Det er ubegribeligt, at det skal tage så lang tid for flyselskabet at betale de penge, det er dømt til. Men vi har tit problemer med spanske flyselskaber, der ikke altid retter sig efter domme,”siger Line Jensen.

Flyforsinkelse.dk, der betegner sig som Danmarks og Skandinaviens største kompensationsvirksomhed på sit område, havde i alt 71 sager med domme mod Vueling. Nogle omhandler flere passagerer i samme sag – men beløbet til hver passager er typisk 400 euro, herfra trækkes så 100 euro til Flyforsinkelse.dk for at have fået sagen ført til udbetaling.

Sagen mod Vueling og den nu aflyste fogedforretning i Københavns Lufthavn har fået medieomtale af blandt andet Ritzau og Politiken ligesom STANDBY.dk har skrevet om den. ”Det har måske hjulpet med medieovervågenheden,” siger Line Jensen.

Relaterede artikler:

DRF vil ikke fraråde flyselskaber

500 millioner lavprissæder i Europa

Atter klar til ski på nichedestination