Det spanske flyselskab Vueling har 27. august møde i Københavns Lufthavn med fogedretten fra Københavns Byret i en inkassosag, fordi det ikke vil betale bøder for forsinkelser. Arkivfoto fra Airbus.com

DRF vil ikke fraråde flyselskaber

Sidst på måneden har Fogedretten i Københavns Byret for første gang en inkassosag i Københavns Lufthavn mod et flyselskab, spanske Vueling, der ikke vil betale bøder for forsinkelser. Danmarks Rejsebureau Forening kigger på sagen.

Siden 2014 har spanske Vueling i navnlig Københavns Byret tabt over 70 sager, hvor danske flypassagerer har fået medhold ved aflyste og mindst tre timer forsinkede fly. Men Vueling har ikke betalt de over én million kroner det ifølge kompensationsfirmaet Flyforsinkelse.dk skylder passagererne, skriver Ritzau.

Derfor skal Vueling i selve Københavns Lufthavn mandag 27. august klokken 08.30 mødes med Fogedretten fra Københavns Byret, viser indkaldelser. Vueling er hverken telefonisk eller skriftligt vendt tilbage til Ritzau for en kommentar.

STANDBY.dk har også mailet til presseafdelingen i Vueling, men heller ikke fået noget svar.

Vueling, der har flere ruter fra navnlig Spanien til København, var sidste år 16. største flyselskab i Københavns Lufthavn med over 333.000 passagerer. Vueling er medlem af International Airlines Group, IAG, der blandt andet tæller British Airways, spanske Iberia samt irske Aer Lingus.

”Lige nu har vi omkring 1.800 sager, hvor forbrugere og flyselskaber er stærkt uenige om der skal betales kompensation for forsinkede fly,” siger Michael Villemoes Larsen, administrationschef i Københavns Byret, til Politiken.dk og fortsætter:

”Der er stadig mange uklarheder i de regler, der gælder dette område, derfor forsøger flyselskaberne at slippe for at betale. Men som regel får kunden kompensation i sidste ende, selv om vi kan mærke, at nogle flyselskaber er blevet mere krigeriske.”

Klar til fogedforretning
Om den kommende fogedforretning i Københavns Lufthavn mod Vueling, siger Michel Villemoes Larsen:

”I slutningen af denne måned rykker vi for første gang ud i Københavns Lufthavn for at gennemføre en fogedforretning mod et flyselskab, der ikke vil betale, selv om der er afsagt dom i sagen. Her vil vi kigge på, hvad selskabet har af værdier, vi kan foretage udlæg i og sælge. Det kan være alt fra et fly til toldfrie varer.”

DRF følger sagen
Fra Danmarks Rejsebureau Forening siger administrerende direktør, jurist Lars Thykier, til STANDBY.dk:

”Det er første gang med en inkassosag i Københavns Lufthavn mod et flyselskab. Men når man ikke betaler sine bøder, så kommer fogeden for at gøre arrest i ejendele, så bøder kan blive betalt. Det er fornuftigt og konsekvent når man ikke har nogen repræsentation i Danmark og ikke svarer telefonen eller mails. Mon ikke det ender med, at en af kaptajnerne hos Vueling finder firmakreditkortet frem og betaler, hvad der skyldes.”

DRF, hvis medlemmer sidste år købte ruteflybilletter for 10,9 milliarder kroner, udsender ikke advarsler til sine medlemmer mod at købe flybilletter til selskaber, der ikke betaler bøder for forsinkede eller aflyste fly. ”Så langt er vi ikke kommet og dette område har vi ingen synspunkter på,” siger Lars Thykier.

DRF-direktøren kan umiddelbart se to mulige løsninger på udfordringerne: ”Trafikstyrelsen i Danmark får mulighed for at håndtere alle danske klager over flyforsinkelser, også fra for eksempel Barcelona til København. Alternativt kunne man oprette en europæisk enhed som kan håndtere alle klager om forsinkelser mod flyselskaber,” siger Lars Thykier.

Ifølge marketing manager Line Jensen fra Flyforsinkelse.dk har kompensationsfirmaet siden sin start for fem år siden behandlet over en kvart million sager om flyforsinkelser – de forsinkede passagerer får i snit udbetalt 400 euro.

Hjemmesiden hos Flyforsinkelse.dk oplyser, at selskabet vinder cirka 99 procent af sine sager mod flyselskaber, der ikke vil betale bøder for forsinkelser og aflysninger og tager 25 procent plus moms i sagsomkostninger.

Relaterede artikler:

Ny EU-dom øger flypassagerers ret ved strejker

Rejsebureauer købte flybilletter for rekordbeløb

Danske rejsebureauer på kurs mod ny rekord

500 millioner lavprissæder i Europa