Med overvågningskameraer på flyene indsamler Cathay Pacific optagelser af, hvad passagererne foretager sig. Flyselskabet garanterer, at det passer godt på optagelserne. Pressearkivfoto fra Cathay Pacific.

Flyselskab overvåger passagerer med kamera på fly

Af sikkerhedsmæssige årsager overvåger Cathay Pacific passagerer med kameraer på sine fly. “Alle optagelser behandles med største diskretion,” forsikrer flyselskabet.

Cathay Pacific har i en opdateret udgave af sin politik for personbeskyttelse bekræftet, at Oneworld-medlemmet indsamler fotos af passagerer på flyene.

Billederne bruges angiveligt til at overvåge de rejsendes brug af flyets underholdningssystem, in-flight entertainment system (IFE) og hvad passagererne ellers gør ombord. Det skriver CNN.com på sin hjemmeside.

Cathay Pacific, der i sidste års sommersæson betjente ruten mellem Hong Kong og Københavns Lufthavn, bekræfter overfor CNN, at optagelserne ombord på flyene foretages med CCTV (Closed-Circuit Television)-overvågningskameraer placeret i flykabinen – ikke fra kameraer i for eksempel passagersædet foran den rejsende.

“I overensstemmelse med standard procedure og for at beskytte såvel vores kunder som vores medarbejdere i forreste række, er der af sikkerhedsgrunde CCTV-kameraer i vores lounger i lufthavne samt ombord på flyene,” siger en talsmand fra Cathay til CNN Travel og tilføjer:

“Alle optagelser behandles med største diskretion og med strikse regler for, hvem der kan se dem. Der er ingen CCTV-kameraer på toiletterne.”

Ifølge CNN oplyser Cathay også, at flyselskabet kan dele optagelser af, hvad passagererne for eksempel ser på underholdningssystemet med såkaldte tredjepart, for eksempel til marketings formål. ”Vi vil opbevare disse personlige data så længe det er nødvendigt,” står der også i den opdaterede udgave af Cathays politik for personbeskyttelse og tilføjer, at indsamlede optagelser fra CCTV-kameraerne så vidt muligt opbevares på sikre servere.

Overvågningskameraer i flystole
Tidligere i år bekræftede flyselskaber som American Airlines, Emirates og Singapore Airlines, at der er indbyggede kameraer i nogle af underholdningssystemerne på deres fly – men ingen planer om at aktivere disse.

Der er et lille indbygget kamera i et inflight underholdnings-system fra Panasonic Avionics. Men kameraerne er på ingen måde aktive, forsikrede flyselskaberne overfor blandt andet nyhedsbureauet Forbes.com

I en udtalelse fra Panasonic Avionics hed det: “Inden en eventuel brug af kameraet, der vil berøre passagerernes privatliv, vil Panasonic Avionics arbejde tæt med sine kunder blandt flyselskaber om, hvordan passagererne skal informeres om muligheden for at bruge kameraet således at passageren giver deres tilladelse til at kameraet aktiveres – således at al lovgivning overholdes, herunder GDPR” (General Data Protection Regulation) – EU’s forordning om persondatahåndtering og databeskyttelse.

Ifølge Panasonic er kameraerne standard i dets underholdningssystem – og kan for eksempel bruges til kommende seat-to-seat videokonferencer på flyet.

Relaterede artikler:

Flyselskaber afviser at de udspionerer passagerer

Cathay Pacific giver store rabatter efter fejl

Stor vækst hos kinesiske flyselskaber