Twitterfotoet fra en passager der efter flyvning med Singapore Airlines undrede sig over, om der var et kamera indbygget i underholdningssystemet. Foto via Twitter: Vitaly Kamluk.

Flyselskaber afviser at de udspionerer passagerer

Et entertainment-system fra Panasonic har indbygget kamera. American Airlines og Singapore Airlines forsikrer, at kameraerne ikke på nogen måde er aktiveret.

Der er et lille indbygget kamera i et inflight underholdnings-system fra Panasonic Avionics som blandt andet bruges af American Airlines og Singapore Airlines på nogle af deres langrutefly.

Men kameraerne er på ingen måde aktive, forsikrer flyselskaberne overfor blandt andet nyhedsbureauet Forbes.com

Ligeledes har Panasonic Avionics udsendt en udtalelse, hvori det hedder:

“Inden en eventuel brug af kameraet der vil berøre passagerernes privatliv, vil Panasonic Avionics arbejde tæt med sine kunder blandt flyselskaber om hvordan passagererne skal informeres om muligheden for at bruge kameraet således at passageren giver deres tilladelse til at kameraet aktiveres – således at al lovgivning overholdes, herunder GDPR” (General Data Protection Regulation) – EU’s forordning om persondatahåndtering og databeskyttelse.

Panasonic har ikke ønsket at oplyse hvilke flyselskaber der har deres system med det indbyggede kamera. Men ifølge Panasonic er kameraerne standard i dets underholdningssystem – og kan for eksempel bruges til kommende seat-to-seat videokonferencer ombord på flyet.

Vil ikke oplyse hvilke flyselskaber der har kameraerne
Kameraerne i entertainment-systemet begyndte sidste uge for alvor at blive omtalt på først sociale medier. 

Det skete efter en passager, Vitaly Kamluk, efter en flyvning med Singapore Airlines på Twitter undrede sig over, hvad der lignede et kamera i underholdningssystemet ved hans flysæde. Hans opslag på Twitter havde også foto af det lille kamera, der er på størrelse med det kamera for eksempel mange laptops og andre computere har indbygget.

I et svar på Twitter skrev Singapore Airlines til passageren: ”Nogle af vores nyere inflight entertainment systemer har fra leverandørens side et indbygget kamera. Disse kameraer er ikke aktiveret og vi har ingen planer om at tage dem i brug.”

Singapore Airlines oplyser til den store avis i Singapore, Straits Times, at kameraerne findes på Business, Premium Economy og Economy Class på nogle af selskabets flytyper som Airbus 350, A-380, Boeing 777-300ER og B787-10.

Store American Airlines bekræfter til TravelWeekly.com, at selskabet også har kamerasystemet i sit underholdningssystem – men at det på ingen måde var aktiveret.

De tre store amerikanske flyselskaber med langruter American, Delta og United, oplyste ligesom Singapore Airlines at kameraet er indbygget i underholdningssystemet, men at de aldrig var blevet aktiveret og derfor ikke er operationelle. 

”Delta Air Lines har ingen planer om at installere det nødvendige software for at kunne aktivere kameraer,” oplyste Delta.

Relaterede artikler:

Droner skal hjælpe med flyinspektioner

Apple køber flybilletter for milliardbeløb

Travelport solgt for milliardbeløb