De amerikanske og europæiske luftfartsmyndigheder har forbudt passagerer at medtage en bestemt type Apple laptops, hvis laptoppen ikke har fået skiftet batteri. Arkivpressefoto fra American Airlines.

Flyselskaber forbyder brandfarlig version af laptops

USA’s og EU’s luftfartsmyndigheder forbyder flypassagerer medbringer visse versioner af Apple MacBook Pro laptops i inchecket og håndbagage. Også SAS har nu forbudt laptop-versionen.

I juni tilbagekaldte Apple selv visse versioner af 15-inch MacBook Pro laptops, da litiumbatteriet kunne bryde i brand.

USA’s luftfartsmyndigheder, Federal Aviation Administration, FAA, oplyser til avisen USA Today, at ”FAA er opmærksom på de tilbagekaldte batterier i nogle versioner af Apple MacBook Pro laptops. I starten af juli advarede vi flyselskaber, der flyver i USA eller til og fra USA, om tilbagekaldelsen fra Apple lige som vi informerede offentligheden.

Nu har vi besluttet, at de berørte versioner af laptoppen ikke må medbringes på flyvninger, hverken i inchecket bagage eller håndbagage, medmindre batterierne er blevet udskiftet efter retningslinjerne fra leverandøren,” lyder det fra FAA.

Det kan medføre strafansvar, hvis passagerer alligevel, trods forbuddet, medbringer de tilbagekaldte laptops, hvis batteriet ikke er blevet erstattet. Der er generelt skrappe FAA-regler for genstande med litiumbatterier, der også kan findes i for eksempel smartphones, tablets, kameraer og laptops.

Ifølge USA Today drejer den konkrete sag sig om “et begrænset antal ældre 15-inch MacBook Pro laptops, hvis batteri kan blive overophedet og blive antændt.” På det amerikanske marked blev disse laptops solgt mellem september 2015 og februar 2017.

Også advarsel fra EU’s luftfartsmyndigheder
Også EU’s EASA, European Union Aviation Safety Agency, har advaret flyselskaber om de tilbakaldte Apple-laptops, skriver nyhedsbureauet Bloomberg.

Ifølge Bloomberg kræver EASA, at den berørte laptop-version med de problematiske litiumbatterier som minimum ikke må være tændt under flyvninger.

Ejere af den berørte laptop-version kan gratis få skiftet batterierne i en Apple-store eller ved at kommunikere med Apple Support. Batteriskiftet kan dog være langvarigt, hvor brugeren ikke har sin laptop i en periode.

På Apples hjemmeside kan laptop-ejere undersøge om deres model, via enhedens serienummer, er blandt de udsatte versioner.

Relaterede artikler:

Apple køber flybilletter for milliardbeløb

Bøde for ikke at give kode til mobiltelefon

Flyselskab med mere Wi-Fi end nogen konkurrent