Fra lufthavnen ved New Zealands største by, Auckland. Foto: BackPackerGuide.nz

Bøde for ikke at give kode til mobiltelefon

Ankommende rejsende til New Zealand kan få bøde på omkring 20.000 kroner, hvis de ikke vil oplyse grænsepolitiet om koden til for eksempel deres mobiltelefon.

En lovændring i New Zealand gør det nu strafbart for flypassagerer ikke oplyse grænsepolitiet passwords eller pinkoder til deres mobiltelefoner, laptops og anden elektronik så disse kan blive undersøgt.

Nægter flypassagererne kan de få en bøde på op til cirka 20.000 kroner. Loven giver også grænsepolitiet mulighed for at konfiskere elektroniske enheder, hvis ejermanden ikke vil give adgang til dem, skriver CNN.

En borgerrettighedsgruppe i New Zealand, New Zealand Council for Civil Liberties (CCL), kalder den nye lov et ”alvorligt indgreb i den personlige frihed for såvel indehaverne af de elektroniske enheder som de, der er kommunikation med på disse.”

“Moderne smartphones kan indeholde store mængder følsomme private informationer som e-mails, breve, medicinske oplysninger og personlige og private fotos,” siger CCL’s formand, Thomas Beagle, og tilføjer: “Realiteten bag denne lov er, at den giver grænsepolitiet mulighed for at få adgang til de rejsendes smartphones – uden begrundelse eller mulighed for appel, dette har myndighederne længe ønsket.”

Thomas Beagle betegner lovændringen som nærmest overflødig: “kriminelle kan sagtens gemme deres data på nettet, rejse med en ren telefon og så hente oplysninger ned, når de er gennem kontrollen i lufthavnen,” siger han.

Ændringen er nødvendig
En talsmand for New Zealand Customs siger, at lovændringen var en nødvendighed ”da elektronikken har betydet, at rejsende medbringer mindre papir og at forbudte materialer nu befinder sig på elektroniske enheder.”

Talsmanden siger også, at behovet for adgang til for eksempel flypassagerers elektroniske enheder er forsvindende lille. Sidste år var der 14 millioner ankomster til New Zealand, myndighederne fandt sidste år kun behov for at undersøge 537 elektroniske genstande.

CNN noterer, at mens grænsemyndighederne i mange lande verden over allerede har lovhjemmel til at kunne undersøge rejsendes elektroniske enheder, så er New Zealand det første land til at indføre bøder, hvis passagererne ikke ønsker at samarbejde ved at oplyse passwords og pinkoder.

Som eksempel nævner CNN, at rejsende udlændinge til USA, som nægter at oplyse passwords og pinkoder, kan blive afvist indrejse, mens amerikanske statsborgere kan blive tilbageholdt og deres elektroniske enheder kan blive konfiskeret.

Relaterede artikler:

Domstol afviser klagesag mod flyselskab

USA stiller nye sikkerhedskrav til flyselskaber

Minister får bøde for brug af mobil på fly

Air New Zealand får hidtil længste rute