Flyselskabernes status: Europa halter bagefter

Den internationale organisation af flyselskaber, IATA, er sjældent i det optimistiske hjørne. Dens rapport om første halvårs resultater for ruteselskaberne er imidlertid opløftende læsning. I hvert fald udregnet på gennemsnittet, men der er betydelige udsving.

 

Bedst går det i Fjernøsten og Latinamerika. Også i USA præsterer store selskaber betydelig fremgang i omsætning og i yielden (gennemsnitsindtægt pr. solgt billet), men når de amerikanske selskaber skal over Atlanten kniber det med at holde billetpriserne oppe. Et svagt marked i Europa trækker den anden vej.

 

Ikke sådan, at det ikke går fremad i Europa. Det går bare langsommere. Og mens businesstrafikken (vel at mærke på business class) stiger stærkt i andre dele af verden, går det mere trægt i Europa.

 

I første halvår noterer IATA på verdensplan, at businesstrafikken steg med 11,9 procent og turisttrafikken med 6,3 procent. Den samlede stigning i passagertrafikken var 6,8 procent i forhold til første halvår 2009.

 

"Vi regner med, at omsætningen på forretningstrafikken steg med ca. 40 procent i juni i forhold til sidste år, " skriver IATA.

 

 

Skrevet af Ejvind Olesen