Den såkaldte bamseafgift i danske forlystelsesparker bliver nu hævet. Arkivfoto: Tivoli.

Forlystelsesparker får hævet bamse-afgift

Danske forlystelsesparker skal hver måned lave præcis opgørelse af, hvor mange bamser der er udloddet, hvilken farve, hvilken slags og hvad den ville koste i fri handel. Nu hæves bamseafgiften fra 200 til 750 kroner.

Som led i aftale mellem regeringen og De Radikale og Den Danske Folkeparti hæves nu bagatelgrænsen for den såkaldte bamseafgift – værdien af en bamse eller en stor æske chokolade vundet i en forlystelsespark betales der i dag 17,5 procent i skat af, hvis værdien er over 200 kroner. Den nye grænse er 750 kroner.

Bamseafgiften hedder egentlig en spilafgift – og alene Tivoli afregner i alt omkring 87.000 kroner bamseafgift til SKAT om året.

”Både vi og vores lejere skal hver måned lave en præcis opgørelse af, hvor mange bamser vi har udloddet. Vi skal skrive hvilken farve, hvilken slags – for eksempel en giraf, hvilken størrelse, og hvad den ville koste, hvis den var i fri handel,” siger underdirektør Annette Juhl til DIbusiness.dk

Bamseafgiften stammer tilbage fra ’Lov om afgifter ved lotterispil’ fra 1956’’ og er ikke blevet reguleret siden. En beregning fra Dansk Industri viser, at 200 kroner i nutidspriser svarer til 2.750 kroner.

En masse administrativt besvær
Horesta, der blandt andet huser Foreningen for Forlystelsesparker i Danmark, glæder sig over den kommende ændring. ”Fremover kan der afgiftsfrit og uden en masse administrativt besvær udloddes gevinster for 750 kroner, og dermed kan gæster i landets forlystelsesparker se frem til større gevinster,” lyder det.

Horestas politiske direktør, Kirsten Munch Andersen, siger: ”Da den såkaldte ’bamseafgift’ blev indført i 1956 var intentionen, at mindre gevinster skulle fritages for afgifter. Men det giver sig selv, at 200 kr. ikke er det samme værd som for 60 år siden, og derfor er det på høje tid med en modernisering af afgiftsgrænsen. Ændringen er til glæde for forlystelsesparkerne, som ikke længere skal anslå værdi af selv små gevinster, og dermed slipper de for en masse unødvendigt bureaukrati.”

På pressemøde i eftermiddag er der fokus på blandt andet bamseafgiften – på mødet, der er arrangeret af Horesta, deltager blandt andet skatteminister Karsten Lauritzen og Horestas administrerende direktør, Katia K. Østergaard.

Relaterede artikler:

Dansk Industri øger fokus på turisme

Lille fremgang for Danmarks 50 største attraktioner

Tivoli klar med meget eksklusiv klub