Sri Lanka har indtil terrorbomberne Påskesøndag været et relativt fredeligt turistparadis i Det indiske Ocean. Foto: Spies.

Fraråder ikke-nødvendige rejser til Sri Lanka

Omkring 253 omkom ved terrorangreb i Sri Lanka – Udenrigsministeriet fraråder ikke-nødvendige rejser. Sri Lanka har årligt cirka 20.000 danske turister; op mod 2.000 anslås at være i landet nu.

”Vi skønner at der er mellem 1.000 og 2.000 danskere i Sri Lanka netop nu, heraf er omkring 700 afsted med mindst 16 DRF-medlemmer; ét medlemsbureau har 85 gæster i Sri Lanka netop nu – jeg må ikke oplyse hvilket. Men tallet kan blive højere end de 700, da måske ikke alle medlemsbureauer har svaret på vores mail her i weekenden.”

Det siger administrerende direktør i Danmarks Rejsebureau Forening, Lars Thykier, til STANDBY.dk

Mange af danskere i Sri Lanka netop nu er på selv-arrangerede rejser eller med rejsebureauer, der ikke er medlem af DRF.

”Man skal også huske, at rigtig mange danskere ikke er i og omkring hovedstaden Colombo og derfor ikke har oplevet terrorbomberne ligesom infrastrukturen er påvirket af reduceret adgang til sociale medier og mobiltelefonnettet,” siger Lars Thykier og tilføjer:

”Terrorangrebet kan ødelægge Sri Lankas næsten genopbyggede turistindustri, hvor der er kommet mange nye hoteller og stigende turisme fra blandt andet Indien og Europa.”

En forfærdelig tragedie
Administrerende direktør for Spies, Jan Vendelbo, siger til STANDBY.dk: ”Det er en forfærdelig tragedie – Sri Lanka var de seneste år kommet tilbage som rejsemål og var atter blevet super populært, nu bliver det ødelagt igen.”

Spies og Thomas Cook-koncernen har 50 nordiske gæster i Sri Lanka, heraf fire fra Spies i Danmark; alle er i god behold, oplyser det store rejsebureau.

Og Morten Aaberg Sørensen, administrerende direktør for Aller Leisure med fem danske rejsebureauer, herunder Nyhavn Rejser og Stjernegaard Rejser, siger til STANDBY.dk:

”Sri Lanka er et stort rejsemål for både Nyhavn Rejser og Stjernegaard, her i påsken har vi 30 gæster i Sri Lanka. Vi har været i kontakt med alle og de har det efter omstændighederne godt.”

Michael Juhl, salgschef hos Discovery Travel, der sammen med søsterbureauet Peacock Travel, er blandt de største rejsebureauer når det gælder Sri Lanka, siger til STANDBY.dk:

”Vi har i øjeblikket ingen gæster i Sri Lanka, der kom nogen hjem lige før påske. Vi har nogle, der snart skal afsted, men dem kontakter vi nu.”

31 udlændinge blandt de omkomne
Ifølge Danmarks Rejsebureau Forening har Sri Lanka næsten 20.000 årlige danske ankomster.

Omkring 253 mennesker, herunder omkring 31 udlændinge – heraf tre danske søskende – omkom ved bombeeksplosioner søndag morgen lokal tid på nogenlunde samme tid flere steder i Sri Lanka, ved blandt andet luksushotellerne Shangri-La, Kingsbury og Cinnamon Grand i nærheden af hovedstaden Colombo samt katolske kirker i landet.

De øvrige omkomne udlændinge var blandt andet fra Australien, Holland, Indien, Japan, Kina, Portugal, Storbritannien, Tyrkiet og USA, oplyser BBC.

Fraråder ikke-nødvendige rejser
Udenrigsministeriet i København fraråder efter terroraktionerne ”midlertidigt alle ikke-nødvendige rejser til Sri Lanka,” oplyser ministeriet blandt andet.

Spies-direktør Jan Vendelbo siger til STANDBY.dk, at Spies’ gæster i Sri Lanka er rejst til lande med rutefly. ”Sri Lanka er et fantastisk rejseland. Spies har vel nogle hundrede gæster i Sri Lanka om året. Landet har fra gamle dage været en slags dansk rejsemål, da Tjæreborg Rejser og Sterling Airways fløj gæster fra Danmark til Sri Lanka,” siger Jan Vendelbo og fortsætter:

”Alle vores gæster, der senere skulle have været til Sri Lanka kan naturligvis frit afbestille og få deres penge tilbage – eller vælge andre rejsemål som Indien eller Thailand.”

Og fra Aller Leisure siger administrerende direktør Morten Aaberg Sørensen:

”Efter vi har fået at vide, at alle vores gæster har det godt, er fokus nu på at hjælpe dem. Vi følger vejledningerne fra Udenrigsministeriet og afventer, om de bliver lidt skarpere – om vi for eksempel skal have gæster til Colombo. Lige nu afventer vi situationen. Vi har ikke planlagt flere rejser for gæster før til sommerferien.”

Borgerkrig kostede 80.000 livet
Sri Lanka er med sine 65.000 kvadratkilometer knap 50 procent større end Danmark – men har over 21 millioner indbyggere, hvoraf cirka 70 procent er buddhister.

Terrorangrebene Påskesøndag var de blodigste siden Sri Lankas borgerkrig sluttede for ti år siden. Den varede omkring 26 år og kostede mellem 70.000-80.000 livet og handlede primært om den tamilske befolkningsgruppes ønske om at få oprettet deres egen stat i det nordlige Sri Lanka.

Sri Lanka blev selvstændigt i 1948, efter 150 år under Storbritannien. Landet hed dengang Ceylon, men skiftede i 1972 navn til Sri Lanka.

Relaterede artikler:

Udenrigsministeriet fraråder ikke rejser til Sri Lanka

Spies i nyt samarbejde med Emirates

Toprejsebureauer samlede bedste kunder