Den nye rejsemesse Aktiv Ferie afvikles i denne weekend i København – med publikumsadgang lørdag og søndag, 7-8. april, mellem klokken 10 og klokken 18. Arkivfoto.

Udenrigsministeriet fraråder ikke rejser til Sri Lanka

Efter uroligheder er der nu undtagelsestilstand i Sri Lanka. Men Udenrigsministeriet fraråder ikke rejser til landet – og Danmarks Rejsebureau Forening er irriteret over dele af pressens behandling af undtagelsestilstanden.

”Rejsevejledningen for Sri Lanka er senest opdateret den 7. marts 2018 med oplysninger om indførelse af undtagelsestilstand i Sri Lanka. Det overordnede sikkerhedsniveau er ikke ændret,” meddelte Udenrigsministeriet i København onsdag.

Urolighederne i Sri Lanka og at der er indført undtagelsestilstand ligesom en række sociale medier er blevet midlertidigt lukket har trukket overskrifter de seneste dage i pressen.

”I dag, onsdag, har man under bombastiske click bait-overskrifter og med den gule farve, der betegner breaking news kunnet læse, at Udenrigsministeriet advarer om undtagelsestilstand i Sri Lanka. Som læser kan man få det indtryk, at UM advarer mod rejser til landet, men det er ganske enkelt ikke korrekt,” skrev Danmarks Rejsebureau Forening onsdag i en særmelding til sine medlemmer og tilføjede blandt andet:

”Det er korrekt, at der er indført undtagelsestilstand i landet, men situationen er efter omstændighederne rolig. Udenrigsministeriet advarer ikke mod at rejse til landet. Normal rejse- og turistaktivitet kan således efter UM’s anvisninger fortsætte. Der er information om at holde sig på afstand af opløb og demonstrationer, som UM også i sin meddelelse i dag henviser til.”

20.000 danskere besøger årligt Sri Lanka
Til standby.dk siger Jakob Hahn, afdelingschef og advokat i Danmarks Rejsebureau Forening: ”En del af vores medlemmer er blevet kontaktet af kunder, der er blevet bange for at rejse til Sri Lanka som følge af undtagelsestilstanden. Vi må sige, at Udenrigsministeriet ikke fraråder rejser til Sri Lanka trods undtagelsestilstanden.

Men som situationen er nu vurderes det ikke som farligt at rejse til Sri Lanka, man skal bare følge myndighedernes anvisninger og for eksempel undgå steder hvor der kan være demonstrationer og uroligheder. Mange af henvendelserne til vores rejsebureau-medlemmer er kommet fra forældre med børn på rejse til blandt andet Sri Lanka. Nogle af mediernes vinkling af undtagelsestilstanden har efter vores mening været for voldsom. Situationen kan naturligvis ændre og udvikle sig og blive mere tilspidset, men lige nu er der ikke grundlag for at kunne aflyse rejser til Sri Lanka,” siger Jakob Hahn.

Ifølge DRF har Sri Lanka cirka 20.000 årlige danske ankomster – det er cirka samme antal danskere som årligt besøger for eksempel Filippinerne, Indien, Japan, Malaysia og Mexico.

Ikke gratis at afbestille rejse til Sri Lanka
I sin medlemsmeddelelse i dag onsdag skriver Danmarks Rejsebureau Forening blandt andet også:

”Lov om pakkerejsers §9, stk. 3 giver kunder muligheder for at afbestille en pakkerejse, hvis der inden for et tidsrum af 14 dage før pakkerejsens påbegyndelse på rejsemålet eller i umiddelbar nærhed af dette forekommer krigshandlinger, naturkatastrofer, livsfarlige smitsomme sygdomme eller andre hermed ligestillede begivenheder. Kunden har i så fald krav på tilbagebetaling af samtlige beløb, der er betalt i henhold til aftalen.”

Men, fortsætter Danmarks Rejsebureau Forening: ”Det er DRF’s vurdering, at situationen på Sri Lanka på nuværende tidspunkt ikke medfører, at kunden kan afbestille vederlagsfrit, idet Udenrigsministeriet netop ikke fraråder rejser til landet, men tværtimod oplyser, at normal rejse- og turistaktivitet kan fortsætte. Ønsker kunden at afbestille vil det således være de almindelige afbestillingsregler, der er gældende.”

Relaterede artikler:

Forsikringsselskab har ny type rejseforsikring

Forældresamtykke til udlandsrejse

Rejsebureau overvejer flere kontorer i Danmark